Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Toleranța, între normele de drept și utopie


11.12.2019 | Georgiana DRAGOMIR
Secţiuni: Content, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana Dragomir

Georgiana Dragomir

“Intoleranța, mintea îngustă, lipsa de imaginație, teoriile absurde, idealurile uzurpate, sistemul înțepenit, acestea sunt lucrurile de care mă tem cu adevărat, le detest și îmi este groază de ele”, spunea Haruki Murakami, în Kafka pe malul mării.

Lumea în care trăim, globalizarea care înseamnă și războaie, terorism, uneori chiar epurare etnică, conduc către necesitatea consolidării unor instrumente pentru dezvoltare, acceptare, pace, atât individual, cât și la nivel de grup.

În 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Toleranței și au fost identificate, la acea vreme, 16 tratate, convenții, declarații, recomandări, legate de acest concept.

Istoria ne arată, însă, că termenul toleranță este folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în timpul războaielor dintre catolici și protestanți, ulterior fiind utilizat ca termen de alegere a religiei.

Semnificațiile termenului toleranță sunt multiple, o sinteză a acestora ne aduce în prim plan teoria failibismului, ceea ce presupune că nu există o cunoaștere absolută, indiferent de domeniu, cu precădere în religie.

În ceea ce privește utopia, în sensul cel mai larg, se face referire la societatea perfectă, inexistentă, în fapt.

Deși nimeni nu este infalibil, iar teoretic suntem de acord cu acest aspect, realitatea arată că oamenii au nevoie de cuvinte scrise pentru a-și controla comportamentul. Un exemplu este art. 10 din Declarația drepturilor omului, în care se menționează: „nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile sale, fie ele chiar și religioase, dacă manifestarea lor nu tulbură ordinea politică stabilită prin lege”.

Se continuă la art 1, privind libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor, fiind menționat ca unul dintre cele mai de preț drepturi, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stipulat acest fapt în numeroase abordări.

Spre exemplu, în cauza HANDYSIDE împotriva Regatului Unit, subliniază: “toleranța și respectarea demnității egale a tuturor oamenilor constituie bazele unei societăți democratice și pluraliste. Astfel, poate fi necesară sancționarea tuturor formelor care răspândesc, incită sau justifică ura bazată pe intoleranță”.

În opinia mea, un alt sens al termenului, general la nivel de percepție colectivă, este felul de a se comporta al unei persoane care suportă unele neajunsuri, fără să protesteze, chiar și atunci când drepturile îi sunt afectate.

Plecând de la acest ultim aspect, am putea concluziona că toleranța și utopia se întâlnesc. Dacă nu există om infailibil, nu există nici loc în care domnește binele, este un raționament logic, desprins din semnificațiile celor doi termeni, toleranța și utopia.

Așadar, nevoia de a trăi într-o societate ideală, unde nu există inegalități între oameni, tulburări sociale ar putea rămăne numai aspirație, cum spunea Victor Hugo, „utopia este adevărul de mâine”.

Consilier juridic Georgiana Dragomir

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro