Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii
11.12.2019 | JURIDICE.ro

Marti, 10 decembrie 2019, Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, a participat la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit ziare.com.

Klaus Iohannis: „In 2015, la prima mea participare in calitate de presedinte al Romaniei la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii – aflat la momentul respectiv intr-o alta componenta – am subliniat ca institutiile nu trebuie personalizate si identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, pentru ca institutiile nu apartin conducatorilor si doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice.

Si astazi cred cu tarie in ceea ce am afirmat atunci: tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu in plan secund atunci cand suntem chemati sa contribuim la evolutia democratica a statului roman.

Societatea romaneasca, in general, si sistemul judiciar, in special, asteapta de la cei chemati sa garanteze independenta justitiei o abordare matura, inteleapta, cu buna credinta si lipsita de partizanat. In acest sens, pastrarea independentei si a constiintei profesionale a magistratilor, dar si a membrilor CSM sunt esentiale.

CSM are un rol fundamental in buna functionare a sistemului judiciar si, implicit, in mentinerea unui echilibru in interiorul acestuia. Pentru ca acest deziderat sa se realizeze, este necesar un echilibru chiar in interiorul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cred ca nu surprind pe nimeni daca spun ca, in acest an, care a trecut, atat in perceptia publica, cat si in interiorul corpului profesional, unele dintre deciziile luate de CSM, in plen sau in sectii, au parut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM.

Activitatea Consiliului are de cele mai multe ori o importanta componenta tehnica. Modul de functionare a Consiliului a ridicat uneori semne de ingrijorare, de la modul de exprimare a punctelor de vedere, la disfunctionalitati de organizare a sedintelor si pana la lipsa de predictibilitate a stabilirii acestora, cu consecinte directe asupra calitatii dezbaterilor si justetei solutiilor adoptate.

Am incredere ca, in calitate de garant al independentei justitiei, CSM va gasi modalitatea de conectare la societate si va actiona avand in centrul preocuparilor sale realizarea dezideratului unei justitii moderne si de calitate. In acest sens, fac un apel sa sustineti in mod efectiv implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO, in scopul alinierii legislatiei actuale la standardele europene.

Fac o precizare aici, pentru ca am vazut interpretarile date declaratiilor mele referitoare la caracterul acestor recomandari si opinii. Vreau sa fie foarte clar ceea ce am vrut sa spun. Recomandarile institutiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atat timp cat nu sunt transpuse in legislatia interna.

In spiritul dispozitiilor art. 148 din Constitutie – alaturi de Parlament, Guvern si de Presedintele Romaniei – revine si Consiliului Superior al Magistraturii misiunea de a participa la procesul de transpunere in legislatia interna a tuturor acestor opinii si recomandari. Aceasta este una dintre cele mai importante cai prin care sistemul judiciar poate contribui la consolidarea parcursului european al Romaniei.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.