Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Insolvență SELECTED

Analiză CITR: Vânzarea activelor non-core business grăbește salvarea companiilor din insolvență

13 decembrie 2019 | JURIDICE.ro

– Valoarea tranzacțiilor realizate în ultimii trei ani de CITR este de 242.436.101 de euro;
CITR coordonează în medie două tranzacții zilnic, cu tot ce înseamnă evaluare, strategii de valorificare, organizare proceduri de vânzare, licitații publice și pregătire documentație;

Peste 2.500 de tranzacții de valorificare active excedentare ale companiilor în insolvență au fost efectuate de către CITR în ultimii trei ani. Cele mai  multe valorificări au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) și afaceri la cheie (1%). Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în perioada menționată este de 242.436.101 euro, din care 63%, respectiv 153.141.193 de euro, reprezintă active de real estate (bunuri imobile și a afaceri la cheie), pe care se concentrează analiza.

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „Pe lângă atribuțiile privind aplicarea eficientă și echidistantă a legii insolvenței și a procedurii de reorganizare, rolul practicianului în insolvență este să protejeze activele valoroase ale companiei și să se asigure de alocarea eficientă a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua șanse. Planurile de reorganizare adoptate vizează valorificarea activelor non-core business, care nu concură la activitatea principală a companiei. Astfel, se încurajează activitatea de bază, eficientizarea și orientarea spre operațiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale și rambursarea creditelor.

În ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate, 48 au depășit valoarea de 1 milion de euro, după cum urmează: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse între 1-5 mil. de euro, 5 tranzacții cu valoare cuprinsă între 5-10 mil. de euro și 3 tranzacții în valoare de 10-20 de mil. de euro.

Cel mai mare număr de vânzări active real estate a fost înregistrat în subcategoriile: terenuri (43%), spații rezidențiale (30%) și spații de producție (16%), în timp ce spațiile comerciale (9%) și cele de birouri (2%) au înregistrat o cerere scăzută.

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real estate tranzacționate de CITR a înregistrat o creștere de aproape 43%, de la 39.829.741 de euro la 56.806.359 de euro.

Strategiile de valorificare ale CITR sunt orientate spre maximizarea valorii de tranzacționare a activelor și reintegrarea acestora în economie. Câteva dintre acțiunile întreprinse de către CITR în acest sens sunt: reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Brăila – din activ abandonat a devenit centru de producție generator de valoare la nivel local), mix de vânzări și închirieri (proiectele rezidențiale Alia Inmobiliaria și Mao Imobiliare), colaborarea cu firme de construcții pentru finalizarea activelor în stadiu de construcție (clădirea de birouri Y.A.M Consultanță Imobiliară și proiectul rezidențial Sun City – Cartesian Invest), crearea de suprafețe compacte din parcele disparate (terenurile Green City), asigurarea serviciilor de asset management și gestionarea vânzării prin echipe plasate la locație (Alia Inmobiliaria, clădirile de birouri Swan Office Park – creștere de peste 130% a suprafeței închiriabile faţă de momentul intrării în insolvență).

Vasile Pop, CITR Country Sales Manager:„Provocarea noastră ca specialiști în insolvență este să identificăm acele active excedentare, neprofitabile business-ului și să convingem antreprenorul de necesitatea și beneficiile valorificării. Sumele provenite din tranzacționarea activelor se întorc în companie, asigură rambursarea creanțelor către creditori și deblochează relația cu partenerii și creditorii care, în unele cazuri, pot chiar finanța alte proiecte ale  companiei. Stingerea creanțelor sporește șansele de reorganizare și grăbește ieșirea din insolvență, ajutând compania să fie reintegrată în circuitul economic.”

Numărului ridicat de active tranzacționate exprimă prosperitatea companiilor din piață, în timp ce o dinamică scăzută de tranzacționare arată primele semnale ale unor dezechilibre.

În funcție de categoria activului și valoarea de piață, procesul de valorificare se poate întinde în medie pe o durată între 6 și 19 luni. Cea mai lungă perioadă medie de promovare până la tranzacționare o înregistrează spațiile rezidențiale (19 de luni), birourile (17 luni) și spațiile comerciale (16 luni), în timp ce terenurile și spațiile de producție sunt tranzacționate, în medie, în 12-13 luni.

Specialiștii CITR coordonează în medie două tranzacții zilnic, cu tot ce înseamnă evaluare, strategii de valorificare, organizare proceduri de vânzare, licitații publice și pregătire documentație. Cele mai dificile proceduri sunt cele care implică bunuri de nișă, active unicat din sectoare de activitate și industrii care au dispărut de pe piață, pentru care lista de potențiali cumpărători se restrânge. Astfel de active sunt cele din industria textilă, energie, aeronautică.

Cea mai mare tranzacție realizată în cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizată la 77 de milioane de euro, în proiectul Tractorul, și este cea mai mare și mai rapidă lichidare voluntară din România. Următoarele cele mai cunoscute tranzacții realizate de către CITR au fost: K&S Electric Power Point (mall-ul Electroputere Craiova) – 41 mil. de euro, clădirile de birouri SWAN Office Park – 30,3 mil. de euro, cu 50% peste prețul aprobat de către creditori, MLS Proiect (sub brandul Tiago Mall) – la 30,5 de mil. de euro.

În prezent, CITR gestionează un patrimoniu de active în valoare de 650 de mil. de euro, în diferite stadii de valorificare. Cea mai valoroasă vânzare efectuată în perioada analizată a fost de cca. 18 mil. euro, în cazul companiei imobiliare Vic City din București.

În ceea ce privește investițiile în real estate din România anul acesta, conform Raportului Colliers – TOP 10 Predictions year-end review[1], anul a început cu premise bune pentru materializarea unor tranzacții semnificative, dar pe parcurs o parte au fost amânate pentru 2020. Volumul total estimat al investițiilor în sectoarele real estate în 2019 este de 6-7 milioane de euro, din care se estimează că majoritatea vor proveni din segmentului de birouri. Piața spațiilor industriale și logistice s-a menținut dinamică, cererea pentru terenuri a fost relativ bună, iar intenția de cumpărare a unei locuințe personale a crescut.


[1] Disponibil aici.


Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership