Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Aniversarea JURIDICE.ro
13.12.2019 | Doru BĂJAN

Doru Băjan

Doru Băjan

JURIDICE.ro aniversează 15 ani de existență.
Am descoperit JURIDICE.ro în anul 2013 cînd profesorul Valentin Constantin mi-a semnalat apariția unui material al său pe acest site.
Din acel moment am devenit un cititor zilnic al site-ului.
Ulterior a început și colaborarea mea publicistică cu JURIDICE.ro.

Ce oferă JURIDICE.ro: pentru cei ce postează materiale se asigură o difuzare la nivel național, materialele fiind disponibile juriștilor din București, Suceava, Satu Mare, Reșița, Tulcea, județe aflate la extremitățile României. Oferă o largă audiență. În prime time, între orele 10 și 18, sunt peste 4000 de persoane online. La ora 1.30 am găsit 1700 de persoane online. La ora 2.30 am găsit peste 1000 de persoane online.

Care sunt avantajele JURIDICE.ro?
În primul rînd modul de sistematizare și de stocare a informației. Poți căuta și găsi cu ușurință informațiile necesare din materialele publicate cu mai mulți ani în urmă.

Ce lipsește JURIDICE.ro?
În primul rînd aș cita prezența mediului academic universitar din domeniul dreptului.
În lumea academică universitară din domeniul dreptului, la momentul actual, notorietatea este pur locală. Absolvenții facultăților de drept cunosc doar lucrările propriilor profesori, după care au dat examenele. După terminarea facultății, prea puțini dintre absolvenți mai cumpără cursuri universitare ori tratate de drept.
Pe de altă parte, pentru cariera universitară individuală, cadrele universitare au obligația de a publica, aceasta constînd în studii ori articole apărute în publicații cotate ISI, ori cărți.
Or publicațiile cotate ISI apar în tiraj redus, nu au o rețea eficientă de difuzare și, acolo unde sunt prezente, peste ele se așterne ‘’colbul vremii’’.

Lumea jurisștilor poate și ea fi asemănată unei piramide.
În vîrf se află lumea academică, compusă din vîrfuri fără legătură între ele.
La mijoc se situează masa judecătorilor și a procurorilor care au un profil profesional specializat, la care se adaugă avocații din casele de avocatură, specializați pe anumite domenii.
Grosul, aflat la baza piramidei, este reprezentat în principal din avocați și consilieri juridici.

Pentru ‘’grosul’’ lumii juriștilor, nevoia de informații apare punctual, în raport cu cazurile la care lucrează. Atunci au nevoie atît de soluții punctuale, cît și de studiile academice. Ele ar putea fi găsite cu ușurință pe Juridice.ro.

Acest text, dedicat în principal JURIDICE.ro, se adresează și celor din mediul academic juridic pentru a oferi din experiența lor, incontestabilă, cel mai facil acces la aceasta.
Mai este un aspect care nu trebuie neglijat. Orice text postat pe JURIDICE.ro are la momentul apariției o anumită audientă. Dacă se urmărește textul respectiv, se poate observa cum audiența crește în timp, aceasta reflectînd utilitatea textului respectiv.

Și o ultimă sugestie. În România există un precedent. Ministerul Culturii sponsorizează apariția revistelor culturale.
La fel și Ministerul Justiției ar putea sponsoriza apariția unor reviste juridice, cu obligația editorilor de a asigura postarea online a conținutului acestora.
Aceasta este tot în sprijinul juriștilor din România și cred că există interesul, la nivel național, ca în România să existe cît mai mulți juriști competenți.

Avocat Doru Băjan


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.