Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

„Nostalgia este dragostea care rămâne…”. Lansare de carte Marian Nazat


14 decembrie 2019 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Marian Nazat este, de o bună bucată de vreme, dincolo de un avocat redutabil, un excepțional scriitor. Iar ieri a lansat două cărți în registru-i inconfundabil: Prizonier în „câmpul tactic” și Rusia 2018 De la Petru cel Mare la…Deschamps.

Scriitori, avocați, public, toți au evocat dragostea pentru valorile autentice, pledând pentru întoarcerea la simplitate, la dragoste, la pasiune, la reconstrucție.

Fericiți sunt profesorii ai căror discipoli îi depășesc! a fost confesiunea de încheiere a discursului domnului Prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, în timp ce scriitorul Ștefan Mitroi a accentuat nuanțele delicate și subtile ale scrierilor avocatului, scriitor și publicist Marian Nazat, îndemnându-ne cu umor nu atât să citim cât citește Marian Nazat, ci măcar cât scrie... Un moment special a fost reprezentat de intervenția domnului Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu care ne-a încântat auzul și gândirea cu un text conceput special pentru Marian Nazat, care ne-a vorbit și despre semnificația numărului 13…numărul de cărți scrise de Marian Nazat până în prezent și ziua lansării cărților indicate, vineri, 13 decembrie 2019, iar domnul Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, dincolo de aprecierile distinse transmise domnului Nazat, cu elegant umor a precizat că scrierile „despre fotbal” sunt cele mai apropiate de sufletul său.

Redau în continuare câte un fragment din cele două cărți:

Adorm și visez, după ce citisem că „o Evanghelie apocrifă povestește că Ioan, ucenicul iubit, în ceasul în care plângea dinaintea Celui răstignit, a avut o vedenie uimitoare: Crucea nu era de lemn, ci de lumină, și pe Cruce nu era răstignit un om, ci mii de bărbați, și femei, și copii, care gemeau și mureau. Ioan tremura și nu putea să prindă și să oprească niciun chip. Toate, nenumărate, se schimbau și curgeau necontenit. Și încet-încet toate s-au stins, iar pe Cruce a rămas numai un Strigăt răstignit. Astăzi, vedenia aceasta trăiește și se zvârcolește dinaintea noastră. Rusia întreagă, milioane de bărbați, femei și copii sunt răstigniți și suferă. Se pierd, curg, nu deslușești niciun chip anume, însă din morții aceștia fără număr va rămâne, nemuritor, un Strigăt. 

Astfel, prietene, va fi izbăvită iarăși lumea. Ce înseamnă va fi izbăvită? Să-i găsim o nouă justificare vieții, fiindcă cea veche și-a pierdut forța și nu mai poate să susțină construcția omenească. Vine un Mântuitor, adică un receptor și deopotrivă emițător desăvârșit al epocii sale, și creează o nouă himeră. Nu o creează el singur; inima lui adună toate mădularele împrăștiate ale himerei, neliniștile și speranțele, și formulează Cuvântul cel simplu, neprelucrat, impersonal, dorința nerostită a mulțimii. 

Și dintr-o dată – așa credem noi, că dintr-odată, dar de fapt totul se întâmplă după o coacere îndelungă, extrem de dureroasă << Cuvântul se face iarăși trup și pășește pe pământ >>. Predecesorii lui îl văd și îi cuprinde groaza. Predecesorii lui – ideologi, poeți, savanți, vizionari – strigă: << Niciodată noi n-am vrut omorul, niciodată foametea. Am cerut dreptate, libertate și dragoste >>. Nu știau că aceste trei fiice ale omului – Dreptatea, Libertatea și Dragostea – au tălpile însângerate, tălpile, gleznele, genunchii. Ei strigă, protestează, dezaprobă, dar un Spirit mai înalt decât toți predecesorii aceștia suflă deasupra lor, îi lasă în urmă și vestește în toată lumea mobilizarea. (…)”” (Fragment din „Ziua a treisprezecea, 26 iunie 2018”, Marian Nazat, Rusia 2018 de la Petru cel Mare la…Deschamps, Ed. RAO, 2019)

Doar astfel pricep muțenia mamei, refuzul ei de a-mi vorbi, nu l-am întâlnit acolo pe Dumnezeu și ce altceva să-mi zică? Că a nimerit într-un gol infinit? Păi, pierderea oricum s-a produs, eu sunt orfan…Și mai sunt și propriul meu pariu, și ăla necâștigător. 

Mușc barbar din coliva adusă de la Turnu Măgurele. Mă izbește gustul amar, de fiere, parcă aș înfuleca felii de moarte…Pe unde o hălădui Dumnezeu, ce treburi o avea de nu-mi răspunde?” (Fragment din „Pariul meu”, Marian Nazat, Prizonier în „câmpul tactic”, Ed. RAO, 2019)

Este iarnă. Tumultul sălilor de judecată se va stinge pentru scurt timp. Lăsați-vă în liniștea Sărbătorilor, în tihna lecturii de calitate și călătoriți…

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii