Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Autocrația din cadrul relațiilor de muncă. Private Government: How Employers Rules Our Lives and Why We Don’t Talk about It de Elizabeth Anderson
17.12.2019 | Cristian GOIA

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Goia

Cristian Goia

Jerome K. Jerome spune în una dintre cărțile sale următorul lucru despre muncă: „Îmi place munca, mă fascinează. Pot sta ore în șir să mă uit la ea.”

Problema dezbătută în cartea[1] lui Elizabeth Anderson, privește relațiile de autoritate din cadrul locului de muncă[2]. Cum domeniul muncii are implicații și în alte ramuri, alături de autoare sunt prezenți patru comentatori (un istoric, un politolog, un filozof și un economist) care îi răspund la opiniile exprimate, făcând lectura mai dinamică.

Luați în considerare următoarele fapte: Walmart interzice angajaților să aibă discuții ocazionale în timpul programului de lucru considerând acest lucru „time theft”; Apple inspectează obiectele personale ale angajaților de la vânzări, care pierd până la jumătate de oră de timp neplătit în fiecare zi așteptând la coadă să fie percheziționați; Tyson Food interzice muncitorilor care lucrează la ferme de păsări să folosească toaleta, astfel unii dintre ei sunt nevoiți să urineze pe ei sub privirile batjocoritoare ale superiorilor direcți; aproape jumătate din angajații din America au fost suspuși la teste antidrog arbitrare; iar milioane dintre ei sunt constrânși în a susține un anumit partid politic sau candidat politic.

Situațiile de mai sus au loc în ceea ce autoarea numește un guvernământ privat (private government[3]). Acest tip de guvernământ aplicat la locul de muncă este caracterizat prin relații de subordonare între angajat și angajator, exercitarea unui control arbitrar asupra angajatului iar deciziile sunt luate fără a lua în considerare interesul angajatului. Un exemplu de control arbitrar poate rezulta din puterea de dominare pe care o are angajatorul asupra vieții angajatului în afara programului de lucru. Nu sunt puține cazurile în care opiniile angajaților exprimate pe rețelele de socializare (fără nicio legătură cu jobul) au avut repercusiuni serioase asupra lor, printre care și pierderea locului de muncă.

Plecând de aici se conturează două tabere: prima, wage slavery (sclavie salarială) iar a doua, free labour (munca liberă). Raportul de muncă este unul contractual, posibilul angajat este liber să decidă dacă dorește să intre într-un raport contractual de muncă. Privit din această perspectivă, raportul de muncă este unul liber, egal, negociat. În fapt, după cum am văzut, datorită atribuțiilor și condițiilor reale pe care angajații sunt nevoiți să le îndeplinească în realizarea și respectarea contractului de muncă, gradul de subordonare este unul foarte ridicat.

Pe de altă parte se susține că nu se poate vorbi despre autoritarism sau dominare într-un astfel de raport, deoarece cel nemulțumit este liber să-l părăsească. Elizabeth Anderson crede că a susține acest lucru este ca și cum ai spune că Mussolini nu a fost un dictator pentru că italienii puteau emigra[4]. Totodată prețul pe care îl plătește angajatul atunci când încetează contractul de muncă prin demisie este semnificativ, când spun preț mă refer la faptul că cel care demisionează nu are dreptul la indemnizația de șomaj.

Deși sunt propuse o serie de soluții (statul și structurile sale specializate trebuie să aibă un grad de implicare mult mai ridicat în reglementarea pieței forței de muncă, facilitând un dialog prin care și angajații pot avea efectiv un cuvânt de spus în ceea ce privește organizarea muncii) problema rămâne deschisă și spre reflecție.


[1] Elizabeth Anderson, Private Government: How Employers Rules Our Lives and Why We Don’t Talk about It, Princeton University Press, 2017. Disponibil aici și aici.
[2] Piața muncii din SUA.
[3] De fapt expresia private government, nu este una nouă, fiind folosită în secolul al XVIII-lea, pe vremea lui Adam Smith și Thomas Paine.
[4] Elizabeth Anderson, op. cit., p. 55.


Cristian Goia

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti