Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Concluziile Consiliului UE ref. măsurile alternative detenției
16.12.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C-422/9 din 16 decembrie 2019, au fost publicate Concluziile Consiliului privind măsuri alternative detenției: utilizarea sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate în domeniul justiției penale (2019/C 422/06).

Consiliul reține că măsurile alternative detenției au rolul important de a promova reabilitarea și reintegrarea socială a infractorului, ceea ce reprezintă unul dintre obiectivele principale ale utilizării unor astfel de măsuri. Aceste măsuri alternative prezintă, de asemenea, alte câteva avantaje, în special prin reducerea recidivelor și, prin urmare, prin promovarea securității publice. Ele pot fi aplicate în interesul infractorului, dar și în interesul victimelor, al potențialelor viitoare victime și, în general, al societății.

Astfel, Consiliul Uniunii Europene a formulat acțiuni de întreprins:

1. La nivel național

– Statele membre sunt încurajate să examineze posibilitățile de consolidare, după caz, a utilizării sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate, cum ar fi pedeapsa cu închisoarea cu suspendare, munca în folosul comunității, sancțiunile financiare și supravegherea electronică, precum și măsuri similare bazate pe tehnologiile emergente.

– Statele membre sunt încurajate să ia în considerare autorizarea utilizării a diferite forme de eliberare condiționată sau înainte de termen, cu scopul de a-i pregăti mai bine pe infractori pentru reintegrarea în societate și de a contribui la prevenirea recidivei.

– Statele membre sunt încurajate să sensibilizeze practicienii din domeniul dreptului cu privire la avantajele măsurilor alternative detenției, precum și cu privire la disponibilitatea și la caracteristicile tehnice ale instrumentelor existente, precum supravegherea electronică.

– Statele membre sunt încurajate să îmbunătățească capacitatea serviciilor de probațiune, inclusiv în ceea ce privește supravegherea sancțiunilor neprivative de libertate.

2. La nivelul UE

– Comisia este invitată să îmbunătățească în continuare punerea în aplicare a celor două Decizii-cadru ale UE privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative (2008/947/JAI) și, respectiv, privind ordinul european de supraveghere judiciară (2009/829/JAI), ținând seama de informațiile colectate în cursul celei de a noua runde de evaluări reciproce.

– Comisia este invitată să elaboreze cursuri de formare pentru judecători și procurori prin intermediul Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN), precum și pentru personalul din penitenciare și personalul de probațiune la nivelul UE, prin intermediul Academiilor europene pentru formare destinată penitenciarelor (EPTA), care este finanțat în prezent prin programul „Justiție”.

– Rețeaua judiciară europeană (RJE) este încurajată să continue, în cadrul reuniunilor sale, discuțiile referitoare la utilizarea Deciziilor-cadru privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative (2008/947/JAI) și ordinul european de supraveghere judiciară (2009/829/JAI), cu scopul de a identifica obstacolele din calea aplicării practice a instrumentelor și de a căuta modalități prin care ar putea fi extinsă utilizarea unor astfel de instrumente.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.