Concluziile Consiliului UE ref. măsurile alternative detenției
16 decembrie 2019 | JURIDICE.roÎn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C-422/9 din 16 decembrie 2019, au fost publicate Concluziile Consiliului privind măsuri alternative detenției: utilizarea sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate în domeniul justiției penale (2019/C 422/06).
Consiliul reține că măsurile alternative detenției au rolul important de a promova reabilitarea și reintegrarea socială a infractorului, ceea ce reprezintă unul dintre obiectivele principale ale utilizării unor astfel de măsuri. Aceste măsuri alternative prezintă, de asemenea, alte câteva avantaje, în special prin reducerea recidivelor și, prin urmare, prin promovarea securității publice. Ele pot fi aplicate în interesul infractorului, dar și în interesul victimelor, al potențialelor viitoare victime și, în general, al societății.
Astfel, Consiliul Uniunii Europene a formulat acțiuni de întreprins:
1. La nivel național
– Statele membre sunt încurajate să examineze posibilitățile de consolidare, după caz, a utilizării sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate, cum ar fi pedeapsa cu închisoarea cu suspendare, munca în folosul comunității, sancțiunile financiare și supravegherea electronică, precum și măsuri similare bazate pe tehnologiile emergente.
– Statele membre sunt încurajate să ia în considerare autorizarea utilizării a diferite forme de eliberare condiționată sau înainte de termen, cu scopul de a-i pregăti mai bine pe infractori pentru reintegrarea în societate și de a contribui la prevenirea recidivei.
– Statele membre sunt încurajate să sensibilizeze practicienii din domeniul dreptului cu privire la avantajele măsurilor alternative detenției, precum și cu privire la disponibilitatea și la caracteristicile tehnice ale instrumentelor existente, precum supravegherea electronică.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
– Statele membre sunt încurajate să îmbunătățească capacitatea serviciilor de probațiune, inclusiv în ceea ce privește supravegherea sancțiunilor neprivative de libertate.
2. La nivelul UE
– Comisia este invitată să îmbunătățească în continuare punerea în aplicare a celor două Decizii-cadru ale UE privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative (2008/947/JAI) și, respectiv, privind ordinul european de supraveghere judiciară (2009/829/JAI), ținând seama de informațiile colectate în cursul celei de a noua runde de evaluări reciproce.
– Comisia este invitată să elaboreze cursuri de formare pentru judecători și procurori prin intermediul Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN), precum și pentru personalul din penitenciare și personalul de probațiune la nivelul UE, prin intermediul Academiilor europene pentru formare destinată penitenciarelor (EPTA), care este finanțat în prezent prin programul „Justiție”.
– Rețeaua judiciară europeană (RJE) este încurajată să continue, în cadrul reuniunilor sale, discuțiile referitoare la utilizarea Deciziilor-cadru privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative (2008/947/JAI) și ordinul european de supraveghere judiciară (2009/829/JAI), cu scopul de a identifica obstacolele din calea aplicării practice a instrumentelor și de a căuta modalități prin care ar putea fi extinsă utilizarea unor astfel de instrumente.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |