Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Tâlhărie. Recurs în casație pentru aplicarea unei pedepse mai mici decât prevede Codul penal
24.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că este incident cazul de recurs în casaţie reglementat de art. 438 alin. 1 pct. 12 C. proc. pen. în situația în care instanţa de apel a aplicat o pedeapsă inferioară limitei minime speciale prevăzute în norma de incriminare, în absenţa reţinerii unei cauze de atenuare având ca efect reducerea pedepsei. În speță, inculpatul a fost trimis în judecată şi condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată (prevăzută în art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. c) şi lit. f) şi alin. 3 C. pen., cu aplicarea art. 5 C. pen.). Pentru această infracţiune, legea prevede pedeapsa închisorii de la 5 ani la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, iar inculpatului i-a fost redusă pedeapsa, în apel, de la 6 ani, la 3 ani închisoare. Înalta Curte a apreciat că ”intervalul deosebit de lung de la data comiterii faptei, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi aplicarea directă a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale nu pot constitui temeiul pentru reducerea pedepsei sub minimul special prevăzut de lege, în lipsa reţinerii unei cauze de atenuare care determină această reducere, potrivit normelor penale.” (Decizia nr. 347/RC din 1 octombrie 2019, pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti