Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Poziția Curții de Apel București ref. proiectul de lege cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar
18.12.2019 | JURIDICE.ro

Miercuri, 18 decembrie 2019, Curtea de Apel București a dat publicității următorul comunicat:

„Consultați cu privire la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară, referitor la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar, judecătorii Curții de Apel București, în majoritate covârșitoare, au luat act cu îngrijorare de conținutul acestuia având în vedere potențialul grav de afectare a independenței sistemului judiciar.

Judecătorii Curții de Apel București atrag atenția asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă și deliberată a jurisprudenței constante în materie a Curții Constituționale a României.

Judecătorii Curții de Apel București reamintesc faptul că pensia de serviciu nu constituie în nici un caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții. Reamintim de asemenea complexitatea și dificultatea activității desfășurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanța acestei activități în arhitectura constituțională a statului de drept.

Independența obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului și constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetățeanului la un proces echitabil.

Judecătorii Curții de Apel București solicită reprezentanților celorlalte puteri ale statului respectarea efectivă, nu doar la nivel declarativ, a principiului independenței judecătorului, a angajamentelor asumate față de organismele europene.

În acest context, judecătorii Curții de Apel București apreciază că demersul actual similar al personalului auxiliar al instanțelor este justificat de aceleași rațiuni anterior menționate, demers pe care judecătorii îl susțin întrutotul.

Solicităm, așadar, renunțarea la promovarea inițiativelor legislative care afectează în mod grav independența sistemului judiciar în ansamblu.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.