Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Poziția judecătorilor Tribunalului Specializat Argeş ref. proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu
18.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 18 decembrie 2019, judecătorii Tribunalului Specializat Argeş, întruniți de urgență în Adunarea Generală în conformitate cu dispoziţiile art. 16 lit. j) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin H.C.S.M. nr. 1375/2015, luând în discuţie noţiunea de independenţă a justiţiei şi obligaţia de a asigura respectarea acesteia, au stabilit următoarele, potrivit unui comunicat:

„Independența justiției este garanție a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin.(3) şi art. 124 alin.(3) din Constituția României, este esenţială pentru funcţionarea Statului Român, fiind un veritabil sistem imunitar al societății, pentru care clasa politică legiuitoare este datoare să asigure protecţia prin toate mijloacele prevăzute de lege, dacă dorim ca România să îşi continue parcursul democratic şi european în consonanță cu valorile euro-atlantice pe care ni le-am asumat prin semnarea Tratatelor.  

În acord cu poziţia exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Judecătorii Tribunalului Specializat Argeş iau act cu maximă îngrijorare de intenţia puterilor executivă şi legislativă de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor, precum şi de confuzia indusă în rândul societății prin referirea la acestea ca fiind ”pensii speciale” contrar reglementărilor legale şi jurisprudenţei constituţionale, obligatorie pentru toţi subiecţii de drept .

Reamintim pe această cale că independența financiară a magistraților este un element intrinsec al independenţei justiţiei, magistratura fiind o activitate ce implică maximă responsabilitate, o uzură psihică extrem de mare  şi o pregătire profesională continuă la un nivel înalt de asimilare al informaţiilor şi noţiunilor cu care operează, precum şi de dinamică a procesului de legiferare la cel mai înalt grad.

Astfel, este imperativ ca puterea legislativă și puterea executivă să asigure respectarea obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată.

Jurisprudența constantă a Curţii Costituţionale a României a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.

Judecătorii Tribunalului Specializat Argeş afirmă ferm și fără echivoc că nu vor tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora.

În concluzie, dacă puterea legislativă şi executivă nu vor da curs semnalului de alarmă pe care îl tragem prin prezenta luare de poziţie, ne exprimăm intenţia fermă de a protesta prin luarea măsurilor cele mai drastice în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii instanţei.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti