Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Poziția Tribunalului Iași ref. proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu
18.12.2019 | JURIDICE.ro

Miercuri, 18 decembrie 2019, Tribunalul Iași a dat publicității următorul comunicat:

„Judecătorii Tribunalului Iași reacționează ferm față de avansarea procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenței financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora.

Sistemul judiciar reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni ai unei societăţi moderne democratice, fiind garanţia existenţei statului de drept. Statul de drept impune o indiscutabilă independenţă şi autoritate a judecătorilor de carieră.

 Recunoaşterea  independenţei şi autorităţii judecătorilor, precum şi funcţionarea justiţiei ca sistem este o sarcină ce revine Guvernului şi Parlamentului, ca o datorie faţă de proprii cetăţeni şi răspunde  obligaţiilor asumate faţă de Uniunea Europeană, definită ca o zonă de libertate şi securitate pentru fiecare.

Asigurarea   independenţei şi imparţialităţii  judecătorilor implică datoria Statului de a-i proteja pe aceştia de presiuni şi influenţe. Pentru aceasta, nivelul veniturilor trebuie să fie adecvat, adică în concordanţă cu demnitatea şi statutul lor, precum şi cu răspunderea care le revine.

Jurisprudența constantă a instanței constituționale a stabilit, fără echivoc, că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.

Totodată, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași sunt solidari cu acțiunile de protest inițiate de corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.