« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Poziția Tribunalului Iași ref. proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu
18.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 18 decembrie 2019, Tribunalul Iași a dat publicității următorul comunicat:

„Judecătorii Tribunalului Iași reacționează ferm față de avansarea procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenței financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora.

Sistemul judiciar reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni ai unei societăţi moderne democratice, fiind garanţia existenţei statului de drept. Statul de drept impune o indiscutabilă independenţă şi autoritate a judecătorilor de carieră.

 Recunoaşterea  independenţei şi autorităţii judecătorilor, precum şi funcţionarea justiţiei ca sistem este o sarcină ce revine Guvernului şi Parlamentului, ca o datorie faţă de proprii cetăţeni şi răspunde  obligaţiilor asumate faţă de Uniunea Europeană, definită ca o zonă de libertate şi securitate pentru fiecare.

Asigurarea   independenţei şi imparţialităţii  judecătorilor implică datoria Statului de a-i proteja pe aceştia de presiuni şi influenţe. Pentru aceasta, nivelul veniturilor trebuie să fie adecvat, adică în concordanţă cu demnitatea şi statutul lor, precum şi cu răspunderea care le revine.

Jurisprudența constantă a instanței constituționale a stabilit, fără echivoc, că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.

Totodată, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași sunt solidari cu acțiunile de protest inițiate de corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești.”

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD