« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Noi reguli cu privire la procedura de emitere a ordonanței asigurătorii europene de indisponibilizare a conturilor bancare
19.12.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial nr. 1015 din 17 decembrie 2019, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 75/2019 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

În OUG nr. 75/2019 s-au introdus noi prevederi cu referire la instituirea unei proceduri pentru ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare în vederea facilitării recuperării transfrontaliere a datoriilor în materie civilă și comercială.

Astfel, s-au stabilit următoarele reguli:

– Cererea de emitere a unei ordonanțe asigurătorii europene de indisponibilizare a conturilor bancare prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 655/2014 al Parlamentului European și al Consiliului se soluționează de către instanța care ar fi fost competentă să judece procesul în primă instanță.

– Încheierea prin care se respinge cererea de ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare poate fi atacată la instanța ierarhic superioară celei care a pronunțat încheierea.

–  La cererea debitorului, din motivele prevăzute expres, ordonanța asigurătorie se revocă sau, după caz, se modifică. Instanța competentă este cea ierarhic superioare celei care a pronunțat încheierea prin care s-a admis cererea de ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare.

–  Căile de atac împotriva executării ordonanței asigurătorii de indisponibilizare a conturilor bancare sunt de competența instanței de executare.

– Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești este autoritatea competentă pentru obținerea informațiilor privind contul bancar. UNEJ are drept de acces direct la sistemul informatic PatrimVen, pus la dispoziție de către Ministerul Finanțelor Publice.

De asemenea, s-a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru în sensul introducerii faptului că cererea de ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare se taxează cu 100 lei.

 
Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Executori judecătorești, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Procedură civilă, Recuperare creanțe | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD