Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C 290/19 împotriva Home Credit Slovakia a.s. Dobânda anuală efectivă. Neindicarea unui procent precis al acestei rate
20.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Content, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Protecția consumatorilor – Directiva 2008/48/CE – Contracte de credit pentru consumatori – Articolul 10 alineatul (2) – Informații care trebuie menționate în contractele de credit – Dobânda anuală efectivă – Neindicarea unui procent precis al acestei rate – Rată exprimată prin intermediul unui interval cuprins între 21,5 % și 22,4 %

Această cerere a fost formulată de Curtea Regională din Trnava, Slovacia în cadrul unui litigiu între RN, consumator și Home Credit Slovakia având ca obiect acțiunea în restituirea plății nedatorate formulată de RN împotriva Home Credit, pentru motivul că creditul ar fi trebuit considerat scutit de dobânzi și de costuri din moment ce DAE fusese stabilită în contract nu printr‑o rată unică, ci sub forma unui interval care face trimitere la o rată minimă și la o rată maximă. Această cerere nu a fost admisă de instanța de prim grad, iar RN a declarat apel în fața instanței de trimitere, care ridică problema dacă stabilirea DAE prin intermediul unui interval care face trimitere la o rată minimă și la o rată maximă este contrară Directivei 2008/48.

Curtea menționează, cu titlu preliminar, că indicarea DAE sub forma unui interval între două valori nu este conformă cu modul de redactare a mai multe dispoziții ale Directivei 2008/48, iar, pe cale de consecință, DAE trebuie exprimată în procent, prin referire la o cifră precisă (conform art. 3 lit. i) și art. 19 alin. 1) din Directiva 2008/48). În plus, Curtea subliniază obiectivul urmărit de directiva în cauză, faptul că DAE prezintă o importanță esențială ca cost global al creditului, prezentat sub forma unei rate calculate potrivit unei formule matematice unice, precum și faptul că, în virtutea obligației de informare instituite de Directiva 2008/48, contractul de credit trebuie să menționeze, în mod clar și concis, printre altele, DAE, în acest fel contribuind la realizarea obiectivelor urmărite de această directivă. Dacă s-ar permite să se prevadă, într-un contract de credit, că DAE poate fi exprimată prin referire nu la o rată unică, ci la un interval care face trimitere la o rată minimă și la o rată maximă, criteriul de claritate și de concizie menționat nu ar fi îndeplinit. În plus, chiar și în eventualitatea în care anumite elemente pentru calcularea DAE nu sunt cunoscute sau dacă nu este posibil, din alte motive, să fie determinate, directiva stabilește două ipoteze suplimentare pentru a calcula DAE în mod precis.

În lumina acestor argumente, Curtea a decis că Directiva 2008/48 se opune ca, într-un contract de credit de consum, DAE să fie exprimată nu printr-o rată unică, ci printr-un interval care face trimitere la o rată minimă și la o rată maximă.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti