Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-502/19 Junqueras Vies. Arestarea preventivă pentru infracțiunea săvârșită de persoana care face parte din sau care are legătură cu bande înarmate sau cu indivizi teroriști sau rebeli. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
20.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Privilegii și imunități – Arestarea preventivă pentru infracțiunea săvârșită de persoana care face parte din sau care are legătură cu bande înarmate sau cu indivizi teroriști sau rebeli – Protocolul (nr. 7) privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

În această hotărâre preliminară, Junqueras Vies, Curtea, reunită în Marea Cameră, a clarificat sfera personală, temporală și materială a imunităților acordate membrilor Parlamentului European.

Curtea a fost sesizată cu mai multe întrebări preliminare referitoare la interpretarea articolului 9 din Protocolul privind imunitățile de către Curtea Supremă, Spania. Aceste întrebări au fost formulate în contextul recurs introdus de un politician ales în Parlamentul European la alegerile din 26 mai 2019, împotriva unui ordin care refuza acordarea unei autorizații extraordinare de ieșire din închisoare. Reclamantul fusese plasat în arest preventiv înainte de aceste alegeri în cadrul unor proceduri penale împotriva sa în urma participării la organizarea referendumului de autonomie a Cataloniei organizat la 1 octombrie. El a solicitat autorizarea menționată mai sus pentru a putea completa o formalitate cerută de legea spaniolă în urma proclamării rezultatelor, constând în depunerea jurământului sau a promisiunii de a respecta Constituția spaniolă în fața unei comisii electorale centrale și prezentarea la Parlamentul European la o dată ulterioară pentru a participa la sesiunea constitutivă a noii legislaturi. Curtea supremă, la 14 octombrie 2019, a condamnat persoana în cauză la o pedeapsă de treisprezece ani de închisoare și, pentru aceeași perioadă, la o sentință de incapacitate absolută de a exercita sau funcții publice.

Instanța de trimitere a adresat Curții întrebări preliminare cu privire la conținutul imunităților prevăzute de Protocol, pentru a verifica dacă domnul Junqueras Vies putea beneficia de o asemenea imunitate după alegerea sa, dar înainte de intrarea oficială în această funcție.

Curtea a statuat că articolul 9, paragraful 2, al Protocolului are ca scop garantarea posibilității unui ales în Parlamentul european de a face necesarul pentru a putea intra în această funcție și de a participa la constituirea Parlamentului în plen. Astfel, o măsură națională care îl împiedică pe ales să participe este contrară Protocolului. Instanța națională are posibilitatea de a cere ridicarea imunității de către Parlamentul european dacă dorește să continue urmărirea penală a respectivului ales.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti