Dreptul securităţii sociale

CJUE. C‑460/18 P HK/Comisia. Legiuitorul Uniunii are o marjă de apreciere pentru a stabili dreptul la pensia de urmaș
20.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

HK, reclamantul, și doamna N. și-au început viața împreună în 1994, cu reședința în Liège (Belgia). Doamna N. a fost funcționar al Comisiei Europene și a fost repartizat la centrul comun de cercetare (JRC) în Sevilia (Spania) începând cu 16 mai 2005. Din cauza problemelor sale de sănătate, reclamantul a fost împiedicat să lucreze sau să se angajeze în formare. El a primit în mod regulat bani de la doamna N. Reclamantul și doamna N s-au căsătorit la Liège la 9 mai 2014. Doamna N. a decedat la 11 aprilie 2015.

După decesul doamnei N., Comisia a informat reclamanta pe cale orală că nu avea dreptul la pensia de urmaș, deoarece nu a fost căsătorită cu funcționarul pentru o perioadă de minim un an. La 15 iunie 2015, reclamantul a formulat o plângere administrativă prealabilă împotriva deciziei atacate. Prin Decizia din 15 septembrie 2015, Comisia a respins această plângere.

Curtea a considerat că, pentru a combate abuzul sau chiar frauda, legiuitorul Uniunii are o marjă de apreciere pentru a stabili dreptul la pensia de urmaș. În speță, condiția ca căsătoria să fi durat cel puțin 1 an pentru ca soțul supraviețuitor să primească pensia de urmaș urmărește să asigure realitatea și stabilitatea relației dintre persoanele în cauză.

O astfel de condiție nu pare a fi discriminatorie sau vădit inadecvată în raport cu obiectivul pensiei de urmaș. Având în vedere ansamblul acestor considerații, cererea de anulare prezentată de recurentă împotriva deciziei atacate a fost respinsă ca nefondată.

:: Hotărâre

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti