« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel București. Lipsa laturii obiective a infracțiunii de șantaj
23.12.2019 | Răzvan CRĂCIUNAȘ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Răzvan Crăciunaș

Răzvan Crăciunaș

Curtea de Apel București a apreciat că se impune admiterea apelului inculpatului împotriva sentinței de condamnare pentru șantaj și achitarea acestuia conform art. 16 alin. 1 lit. b) teza I NCPP, deoarece lipsește latura obiectivă a infracțiunii. Împrejurarea că inculpatul va face plângere penală pentru infracțiunea de înșelăciune nu constituie o constrângere ca element material al infracțiunii de șantaj și nu este menită să inducă persoanei vătămate o stare de temere. Curtea a apreciat că pentru reținerea infracțiunii de șantaj, raportat la Legea 78/2000, este ”necesar ca actul de constrângere morală să reprezinte temerea unei persoane, respectiv de a nu mai avea resorturile morale necesare pentru a se opune pretențiilor celui care le solicită”. De asemenea, Curtea a reținut că este lipsită de relevanță împrejurarea că persoana vătămată avea o datorie față de un alt inculpat și că a restituit întreaga datorie fără a se simți amenințață. (Hotărârea nr. 654A din 10 mai 2019, pronunșată de Secția a II-a Penală a Curții de Apel București)

Av. Răzvan Crăciunaș
SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD