Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Regulamentul privind instituțiile emitente de monedă electronică
20.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content, Cyberlaw, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 1021 din 19 decembrie 2019, a fost publicat Regulamentul nr. 5/2019 privind instituțiile emitente de monedă electronică.

Regulamentul stabilește:
– cerințele și documentația ce trebuie prezentate Băncii Naționale a României în vederea autorizării instituțiilor emitente de monedă electronică
– cerințe privind persoanele care intenționează să dețină sau să cedeze participații calificate la instituțiile emitente de monedă electronică
– metodologia de calcul al necesarului de fonduri proprii și cerințe cu privire la calculul fondurilor proprii disponibile ale unei instituții emitente de monedă electronică aferente activității cu monedă electronică
– cerințele de aprobare ori informare prealabilă și cele de notificare a Băncii Naționale a României privind modificările intervenite în situația instituțiilor emitente de monedă electronică
– cerințele de raportare ale instituțiilor emitente de monedă electronică.

Astfel, instituțiile emitente de monedă electronică pot emite monedă electronică și pot presta servicii de plată, după caz, numai ulterior obținerii autorizației de funcționare emise de Banca Națională a României.

Necesarul de fonduri proprii al unei instituții emitente de monedă electronică aferente activității cu monedă electronică reprezintă cel puțin 2% din volumul mediu al monedei electronice în circulație al respectivei instituții emitente de monedă electronică.
*Necesarul de fonduri proprii se determină în prima zi calendaristică a fiecărei luni și este aplicabil pentru luna respectivă.

Printre modificările în situațiile instituțiilor emitente, supuse notificării BNR, enumerăm: modificări asupra denumirii, sediului social, restrângerea obiectului de activitate, deschiderea de sedii secundare pe teritoriul României, inclusiv modificările în situația acestora referitoare la adresă etc.

Cu referire la raportare, se stipulează că instituțiile emitente de monedă electronică raportează trimestrial Băncii Naționale a României – Direcția supraveghere necesarul de fonduri proprii aferent activității de emitere de monedă electronică.

Acestea, de asemenea, calculează până la finele primei luni a fiecărui an necesarul de fonduri proprii aferent activității de prestare a serviciilor de plată, altele decât cele legate de emiterea de monedă electronică pentru anul în curs, și raportează Băncii Naționale a României – Direcția supraveghere aceste date în termenul prevăzut pentru depunerea la Banca Națională a României a situațiilor financiare anuale.

În Regulament sunt încorporate 5 anexe.


A se vedea: Noi reglementări privind activitatea de emitere de monedă electronică

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti