Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

A intrat în vigoare abrogarea recursului compensatoriu
23.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 1028 din 20 decembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 240/2019 privind abrogarea Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Astfel, au fost abrogate articolele II-VIII din Legea nr. 169/2017, care prevedeau instituirea unei Comisii de evaluare a condițiilor de detenție pentru aplicarea prevederilor referitoare la compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare și modul de aplicare al acestor prevederi.

De asemenea, a fost abrogat art. 55 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care reglementa recursul compensatoriu.

Totodată, se modifică modul de calcul al pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate. Astfel:
– în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă
– în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă
– în cazul în care munca este prestată pe timpul nopții, se consideră 3 zile executate pentru două nopți de muncă.


A se vedea: Urmările aplicării dispozițiilor relative la recursul compensatoriu

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti