« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Curtea de Apel Craiova își va suspenda activitatea, în condiţiile în care vor continua demersurile legislativului şi executivului cu privire la adoptarea măsurilor de natură să afecteze independenţa justiţiei
24.12.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 24 decembrie 2019, Curtea de Apel Craiova a dat publicității următoarele:

„Curtea de Apel Craiova informează publicul larg despre faptul că azi, 24 decembrie 2019, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor în care s-au luat în discuţie modificările propuse de legislativ şi executiv privind statutul judecătorilor prin prisma independenţei financiare, modificări ce subminează independenţa puterii judecătoreşti, prin exprimări denigratoare şi prin intenţia exprimată în mass-media de a afecta independenţa şi stabilitatea financiara a magistraţilor.

Reamintim opiniei publice că magistraţii şi personalul auxiliar sunt supuşi, în timpul activităţii, unui regim restrictiv, plin de incompatibilităţi şi interdicţii, riscurile şi responsabilitatea pe care le implică exercitarea profesiei impun acordarea de drepturi băneşti adecvate, atât în timpul activităţii, cât şi după încetarea acesteia, pensia de serviciu şi stabilitatea unei remuneraţii corespunzătoare reprezentând o garanţie a independenţei justiţiei.

În consens cu judecătorii celorlalte instanţe judecătoreşti, protestăm împotriva intenţiei de eliminare a pensiilor magistraţilor, care sunt pensii de serviciu/ocupaţionale, nicidecum pensii speciale aşa cum se susţine în spaţiul public şi subliniem că atitudinea celor două puteri – legislativă şi executivă – contravine principiilor Adunării Generale a ONU, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, Comisiei de la Veneţia, Art. 6 din Carta Europeană privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Faptul că remuneraţia magistraţilor la un nivel adecvat în raport cu importanţa funcţiilor reprezentând o garanţie inerentă a independenţei judecătorilor, a fost exprimat şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Cauza C-64/16 Asociacao Sindical dos Juizes Portugueses).

Susţinem în integralitate hotărârile adoptate de către Adunările Generale ale Curţilor de apel Bucureşti, Cluj, Suceava şi Ploieşti precum şi formele de protest iniţiate de către celelalte instanţe judecătoreşti şi declarăm public faptul că începând cu data de 6 ianuarie 2020 vom recurge la acţiuni concrete privind suspendarea activităţii instanţei, pe o perioadă nedeterminată, în condiţiile în care vor continua demersurile legislativului şi executivului cu privire la adoptarea măsurilor de natură să afecteze independenţa justiţiei.”

 
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD