Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Craiova își va suspenda activitatea, în condiţiile în care vor continua demersurile legislativului şi executivului cu privire la adoptarea măsurilor de natură să afecteze independenţa justiţiei
24.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 decembrie 2019, Curtea de Apel Craiova a dat publicității următoarele:

„Curtea de Apel Craiova informează publicul larg despre faptul că azi, 24 decembrie 2019, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor în care s-au luat în discuţie modificările propuse de legislativ şi executiv privind statutul judecătorilor prin prisma independenţei financiare, modificări ce subminează independenţa puterii judecătoreşti, prin exprimări denigratoare şi prin intenţia exprimată în mass-media de a afecta independenţa şi stabilitatea financiara a magistraţilor.

Reamintim opiniei publice că magistraţii şi personalul auxiliar sunt supuşi, în timpul activităţii, unui regim restrictiv, plin de incompatibilităţi şi interdicţii, riscurile şi responsabilitatea pe care le implică exercitarea profesiei impun acordarea de drepturi băneşti adecvate, atât în timpul activităţii, cât şi după încetarea acesteia, pensia de serviciu şi stabilitatea unei remuneraţii corespunzătoare reprezentând o garanţie a independenţei justiţiei.

În consens cu judecătorii celorlalte instanţe judecătoreşti, protestăm împotriva intenţiei de eliminare a pensiilor magistraţilor, care sunt pensii de serviciu/ocupaţionale, nicidecum pensii speciale aşa cum se susţine în spaţiul public şi subliniem că atitudinea celor două puteri – legislativă şi executivă – contravine principiilor Adunării Generale a ONU, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, Comisiei de la Veneţia, Art. 6 din Carta Europeană privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Faptul că remuneraţia magistraţilor la un nivel adecvat în raport cu importanţa funcţiilor reprezentând o garanţie inerentă a independenţei judecătorilor, a fost exprimat şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Cauza C-64/16 Asociacao Sindical dos Juizes Portugueses).

Susţinem în integralitate hotărârile adoptate de către Adunările Generale ale Curţilor de apel Bucureşti, Cluj, Suceava şi Ploieşti precum şi formele de protest iniţiate de către celelalte instanţe judecătoreşti şi declarăm public faptul că începând cu data de 6 ianuarie 2020 vom recurge la acţiuni concrete privind suspendarea activităţii instanţei, pe o perioadă nedeterminată, în condiţiile în care vor continua demersurile legislativului şi executivului cu privire la adoptarea măsurilor de natură să afecteze independenţa justiţiei.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti