Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Canon de lecturi
27.12.2019 | Doru BĂJAN

JURIDICE - In Law We Trust
Doru Băjan

Doru Băjan

Inițial, acest material ar fi trebuit să fie ultima parte a studiului privind Dreptul internațional al investițiilor. Am renunțat la prezentarea acestui material.

Cîteodată, sfîrșitul de an aduce cu el și o retrospectivă nostalgică a perioadei scurse din viață. Fac parte din generația anilor 50. Generația face parte din era Gutenberg, a tiparului, a paginii scrise.

Canonul de lecturi reprezintă, în opinia mea, o selecție de titluri de cărți ce merită a fi citite .

Sociologii spun că la fiecare 20 de ani apare o nouă generație, diferită din punct de vedere cultural de generația anterioară.

Se spune că un individ este reprezentat de suma lecturilor sale. Personal, făcînd parte din generația anilor 50, am parcurs treptele firești ale lecturii (parte a procesului de cunoaștere), basmele și poveștile lui Petre Ispirescu și Ion Creangă, Legendele Olimpului ale lui Alexandru Mitru, scrierile lui Mark Twain, Edgar Alan Poe, Charles Dickens, romanele istorice ale lui Alexandre Dumas și Walter Scott. Am citit Iliada și Odiseea, la 12 ani citeam, pe ascuns, Decameronul lui Giovanni Boccaccio. A urmat, curs firesc, literatura de anticipație, romanele polițiste (tot mai multe), dar și literatură franceză, sovietică. Canonul școlar de literatură română a fost îndeplinit cu lecturi efective ale operelor literare, în afara programei școlare citind mult din autorii interbelici. Dacă ar fi să aleg autori preferați aceștia ar fi Panait Istrate, Mihail Sebastian și William Shakespeare.

Cultura fiecărui individ conține două componente. O componentă de cultură generală, formată din lecturile efectuate și o componentă de cultură de specialitate, formată din lecturile profesionale. Pentru juriști, componenta de cultură generală (literatură, istorie, geografie, relații internaționale, religie) are o mare importanță. Nu putem să înțelegem prezentul dacă nu ne cunoaștem trecutul și nu putem anticipa astfel viitorul. Cine studiază istoria poate constata o anumită repetatitivitate, cel mai elocvent exemplu fiind cel al migrațiilor.

Recomandările autorilor propuși se întind pe o perioadă de circa 2500 de ani. Aș începe cu Confucius cu Doctrina sau cele patru cărți clasice ale Chinei. Voi continua cu autorii greci, Platon cu Republica și Dialoguri socratice, Aristotel cu Politica, Etica Nicomahică, Retorica, Paracelsus – Ars Alchimica.

Istoria generală poate fi parcursă condensat lecturînd Larousse – Istoria lumii și Atlas istoric Duby.

În domeniul religiei aș recomanda Philippe Gaudin – Marile Religii, Nicolae Iorga – Istoria bisericii românești și a vieții religioase a românilor, Jean-Paul Roux – Istoria războiului dintre islam și creștinătate 622 – 2007, Israel Shahak – Povara a trei milenii de istorie și religie iudaică, Abelard – Dialog între un filosof, un iudeu și un creștin, Josy Eisenberg – O istorie a evreilor, Adolf von Harnack – Istoria dogmei.

Revenind la autorii români, i-aș menționa pe Gib Mihăescu cu Dona Alba (un roman privind cariera unui avocat în perioada interbelică), Constantin Noica cu Cuvînt împreună despre rostirea românească, Spiritul românesc în cumpăna vremii, Manuscrisele de le Cîmpulung – reflexii despre țărănime și burghezie, Jurnal filozofic și Trei introduceri la devenirea întru ființă. Nu aș omite între autorii români pe Ștefan Zeletin cu Neoliberalismul și Burghezia română – originea și rolul ei istoric. Aș mai menționa aici pe Gheorghe Brătianu cu Marea Neagră. Ar fi interesant cîți dintre cei ce se declară azi liberali cunosc aceste lucrări clasice ce au stat la baza doctrinei Partidului Liberal în perioada interbelică și cîți, în absența unei doctrine liberale la nivel internațional, cunosc evoluția doctrinei, reflectată în opere precum Retragerea liberalismului occidental de Edward Luce sau Contraistoria liberalismului de Domenico Losurdo.

Este dificil de făcut o grupare între cărțile selectate. Aleg a prezenta Spinoza cu Etica, Erasmus din Rotterdam cu Elogiul nebuniei.

Menționez o serie de cărți “ciudate” precum Programul Terra a lui Toni Victor Moldovan, Cartea schimbărilor a lui Yi Jing, Universul lui Edgar Cayce de Dorothee Kaetchlin de Bizemont.

Am în continuare o listă lungă de autori și cărți din domeniul relațiilor internaționale. Cel mai prolific este Niall Ferguson cu Ascensiunea banilor – o istorie financiară a lumii, Civilizația – vestul și estul, Marele declin – cum decad instituțiile și mor economiile, Imperiul – cum a creat Marea Britanie lumea modernă.

O carte de 5 stele aparține lui Lincoln Paine – Marea și civilizația – o istorie maritimă comercială a lumii. Tot aici aș menționa și lucrarea lui Nicolae Ciachir și Gheorghe Bercan Diplomația europeană în epoca modernă.

Din lista cărților aflate în bibliotecă, propuse spre a fi prezentate în prezentul canon de lecturi, este dificil de a face o clasificare. Aș începe cu Erasmus din Rotterdam – Elogiul nebuniei, Alexis de Tocqueville – Despre democrația în America, Niccolo Machiavelli – Arta războiului, Sun Tzu – Nobila artă a războiului, Charles Darwin – Originea speciilor.

Un autor care a contribuit prin scrierile sale la formarea mea culturală a fost Alvin Tofler. Dintre operele sale publicate în România menționez Șocul viitorului, Al treilea val, Puterea în mișcare, Război și Anti-război.

Din ultimul val, aș cita pe Jacques Attali – Evreii, lumea și banii, Thomas L. Friedman – Pământul este plat, Alan Greenspan – Era turbulențelor, John Maynard Keynes – Teoria generală a ocupării forței de muncă, a dobînzii și a banilor, Milton Friedman – Libertatea de a alege.

În domeniul politicii internaționale aș cita lucrările lui Henry Kissinger – Ordinea mondială, Kenneth H. Walz – Teoria politicii internaționale, Hans J. Morgenthau – Politica între națiuni, Jurgen Habermas – Despre Constituția Europei, Brendam Simms – Europa – lupta pentru supremație de la 1458 și pînă în prezent, Andre Santini – Acești imbecili care ne guvernează, Yanis Varoufakis – Minotaurul global, Francis Fukuyama – Marea ruptură, Samuel P. Huntington – Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale, Arnold Toynbee – Orașele în mișcare, Jean-Jacque Servan-Schreiber – Sfidarea mondială.

Pentru că JURIDICE.ro, care îmi oferă posibilitatea de a prezenta acest articol, este destinat în principal juriștilor, nu ignor acest aspect.

Aș cita, în a cest sens, Philippe Malaurie – Antologia gîndirii juridice. Din opera lui Hans Kelsen a fost publicată Doctrina pură a dreptului.

Aș începe cu cîteva texte pe care eu le consider semnificative. În primul rînd aș cita pe John Rawls cu O teorie a dreptății. Aș adăuga pe H.L.A. Hart cu Conceptul de drept și Ronald Dworkin cu Drepturile la modul serios, ambele lucrări fiind apărute la Chișinău.

Pentru cei ce sunt la începutul studierii dreptului, menționez lucrarea Lecții de filosofie juridică aparținînd lui Georgio del Vecchio.

Absolvenții de după 1990 au avut puțin contact cu textele clasice ale dreptului civil român. Aș invoca aici, nevoia, ce poate fi acoperită și de principalele edituri de carte juridică, de a pune la dispoziția juriștilor români lucrări precum Carte romănească de învățătură de la Pravilele Împărătești și de la alte giudețe cu zisa și cu toată cheltuiala a lui Vasilie Voievod și domnul Țărei Moldovei den multe scripturi tălmăcită din limba ilenescă pre limba românească. Dintre lucrările de drept, ce ar trebui să fie accesibile juriștilor, studenți sau practicanți, ar trebui cunoscute Îndreptarea legii – 1652, Pravilniceasca Condică – 1780, Codul Calimah și Codul Caragea.

În final, aș dori să atrag atenția asupra unei lucrări prea puțin cunoscute, ce se regăsește în biblioteca Facultății de drept din cadrul Universității București, lucrare aparținînd luiF.C. NANO, intitulată Condica tratatelor și a altor legăminte ale României 1354-1937.

Avocat Doru BăjanPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.