Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Denunț nereal


31 decembrie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, SELECTED

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că pentru a fi incidentă cauza de nepedepsire prevăzută de art. 268 alin. 3 C. pen., trebuie ca recunoaşterea caracterului nereal al denunţului sau plângerii să fie făcută anterior reţinerii, arestării sau punerii în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana reclamată, fără a fi stabilită o limită de timp până la care făptuitorul să poată reveni asupra celor declarate iniţial, ci doar că retragerea trebuie să intervină până la unul dintre momentele procesuale prevăzute expres. În speță, Înalta Curte a reținut că în mod corect, s-a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpata A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare (prevăzută de art. 268 alin. 1 C. pen.), constatându-se existenţa cauzei de nepedepsire prevăzută de art. 268 alin. 3 C. pen., în condițiile în care aceasta a recunoscut că a găsit a doua zi suma de bani (140 RON) despre care, în cuprinsul plângerii penale formulată şi înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti sub nr. x/2019, a afirmat că i-a fost sustrasă de B., cauză în care s-a dispus soluţia de clasare, fără ca în prealabil să fie dispusă măsura reţinerii, arestării sau punerii în mişcare a acţiunii penale. (Decizia nr. 71/RC din 21 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică