Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Mureș. Competența de soluționare a conflictelor dintre profesioniști și persoane fizice
02.01.2020 | Anca VĂRZARU

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anca Varzaru

Anca Vărzaru

Tribunalul Mureș a reținut că litigiul născut între o societate comercială cu activitate specifică în materie bancară și un consumator va fi judecat de către tribunalul specializat din raza de competență a Curții de Apel în care își are sediul/domiciliul pârâtul. Temeiul de drept este, de fapt, o paralelă cu Decizia nr. 18/2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care se statuează că stabilirea competenței materiale procesuale a tribunalelor specializate și a secțiilor similare din cadrul instanțelor de judecată se face în funcție de obiectul sau natura litigiilor, iar nu în funcție de calitatea de profesionist sau neprofesionist a părților (datorită concepției moniste a Codului Civil actual). Prin urmare, sunt de competența tribunalelor/secțiilor specializate actele și faptele a căror cauză juridică se plasează în „comerț” sau care prin lege sunt considerate „comerciale” (cambie, acțiuni, cont curent, publicitate mincinoasă, abuzul de poziție dominantă, denigrarea concurentului vătămat etc.) sau al căror obiect material este un bun destinat exploatării „comerciale” sau care se referă la oricare drept invocat în legătură cu acele bunuri. (Decizia nr. 153/2019 din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția Civilă a Tribunalului Mureș)

Av. Anca Gabriela Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti