Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Mureș. Competența de soluționare a conflictelor dintre profesioniști și persoane fizice


2 ianuarie 2020 | Anca VĂRZARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Procedură civilă, SELECTED
Anca Varzaru

Anca Vărzaru

Tribunalul Mureș a reținut că litigiul născut între o societate comercială cu activitate specifică în materie bancară și un consumator va fi judecat de către tribunalul specializat din raza de competență a Curții de Apel în care își are sediul/domiciliul pârâtul. Temeiul de drept este, de fapt, o paralelă cu Decizia nr. 18/2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care se statuează că stabilirea competenței materiale procesuale a tribunalelor specializate și a secțiilor similare din cadrul instanțelor de judecată se face în funcție de obiectul sau natura litigiilor, iar nu în funcție de calitatea de profesionist sau neprofesionist a părților (datorită concepției moniste a Codului Civil actual). Prin urmare, sunt de competența tribunalelor/secțiilor specializate actele și faptele a căror cauză juridică se plasează în „comerț” sau care prin lege sunt considerate „comerciale” (cambie, acțiuni, cont curent, publicitate mincinoasă, abuzul de poziție dominantă, denigrarea concurentului vătămat etc.) sau al căror obiect material este un bun destinat exploatării „comerciale” sau care se referă la oricare drept invocat în legătură cu acele bunuri. (Decizia nr. 153/2019 din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția Civilă a Tribunalului Mureș)

Av. Anca Gabriela Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică