« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul București. Dovada prejudiciului moral cauzat de întârzierea soluționării cererii de restituire a bunurilor imobile preluate în mod abuziv în perioada comunistă
03.01.2020 | Alexandra-Monica POPA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul București a statuat că nu este suficientă afirmarea producerii unor prejudicii nepatrimoniale morale cauzate de întârzierea soluționării cererii de restituire a bunurilor imobile preluate în mod abuziv în perioada comunistă, ci trebuie dovedite toate condițiile angajării răspunderii civile delictuale. Astfel, completul de judecată învederează obligația reclamantului de a aduce probe în susținerea cuantumului solicitat pentru compensarea prejudicului moral cauzat în urma unei atingeri aduse demnității persoanei, a onoarei acesteia, precum și a altor valori inerente acesteia, cu referire la întârzierea pronunțării unei soluții asupra restituirii în natură sau prin echivalent a bunurilor supuse acesteia ori a întârzierii notificării în acest sens. Se evidențiază ca nu există criterii legale de stabilire a acestui cuantum, însă acesta este evaluabil prin raportare la urmările negative produse asupra personalității umane, asupra relațiilor sociale și profesionale ale persoanei solicitante, dar și intensitatea acestor vătămări de natură morală. În lipsa materialului probator al pretențiilor expuse, instanța de judecată urmează a respinge ca neîntemeiată acțiunea în răspundere civilă delictuală. (Sentința civilă nr. 1416 din 14 iunie 2019, pronunțată de Secția a V-a civilă a Tribunalului București)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD