Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

A fost modificat Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a ÎCCJ


03.01.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 1052 din 30 decembrie 2019, a fost publicată Hotărârea nr. 232/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Hotărârea aduce mai multe modificări și completări Regulamentului, dintre care reținem:

– Se menționează că în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție funcționează Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, precum și completurile de 5 judecători. Astfel, nu se mai utilizează pluralul cu referire la cele două completuri menționate mai sus.

– Sunt aduse modificări cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor se efectuează prin programul ECRIS. Astfel, cu excepția cauzelor care se soluționează de judecătorii din planificarea de permanență, atât la nivelul secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și la nivelul completurilor de 5 judecători, distribuirea aleatorie se efectuează prin programul ECRIS. Dovezile de repartizare aleatorie a cauzei se atașează la dosar.

– Se clarifică prevederea cu referire la conducerea ÎCCJ, și anume că aceasta se exercită de președinte, doi vicepreședinți și Colegiul de conducere.

– Sunt modificate unele atribuții ale președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție. De exemplu, se introduc următoarele atribuții privind paza sediului și protecția personalului Înaltei Curți de Casație și Justiție:
i. propune numărul personalului Jandarmeriei Române necesar pentru paza sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, a bunurilor și valorilor aparținând acesteia, pentru supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în acest sediu, care se stabilește prin hotărâre a Guvernului, și coordonează activitatea acestuia
ii. încheie cu Ministerul Afacerilor Interne protocolul privind modul de utilizare a personalului de poliție pentru asigurarea protecției judecătorilor și a magistraților-asistenți, precum și modul de utilizare a personalului Jandarmeriei Române pentru asigurarea pazei sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, a bunurilor și valorilor aparținând acesteia, pentru supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare.”
* De asemenea, sunt modificate/completate mai multe atribuții ale vicepreședinților ÎCCJ și ale Colegiului de conducere.

– Se modifică componența completului care soluționează recursul în interesul legii. Completul va fi format din președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau, în lipsa acestuia, de unul dintre vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, președinții de secții din cadrul acesteia și un număr de 20 de judecători. Astfel, se elimină condiția ca din cei 20 de judecători, 14 judecători să fie din secția/secțiile în a cărei/căror competență intră problema de drept care a fost soluționată diferit de instanțele judecătorești și câte 2 judecători din cadrul celorlalte secții.
* Totodată, procedura de soluționare a recursului în interesul legii suportă unele modificări.

– Cu privire la pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Hotărârea completează Regulamentul cu un nou alineat care stabilește completul care pronunșă hotărârea prealabilă în cauzele supuse prevederilor Codului de procedură civilă. Astfel: sesizarea se judecă de un complet format din președintele secției corespunzătoare a Înaltei Curți de Casație și Justiție sau un judecător desemnat de acesta și:
i. 8 judecători din cadrul secției respective, conform art. XIX din Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă,
ii. 12 judecători din cadrul secției respective, conform art. 520 alin. (6) din Codul de procedură civilă, pentru sesizările formulate în procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2019.

– Se modifică prevederile cu privire la modul de compunere și funcționare a completurilor de 5 judecători. Astfel, se indică că la începutul fiecărui an, la propunerea președintelui sau a vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Colegiul de conducere aprobă numărul și compunerea completurilor de 5 judecători. Completurile de 5 judecători sunt prezidate de președintele ÎCCJ, de unul dintre vicepreședinți sau de președinții de secție, atunci când aceștia au fost desemnați, prin tragere la sorți, să facă parte din complet. În cazul în care dintr-un complet de 5 judecători fac parte doi sau trei președinți de secție, aceștia vor conduce completul prin rotație, în ordine alfabetică. În cazul în care nici un președinte de secție nu a fost desemnat să facă parte din complet, acesta va fi prezidat, prin rotație, de fiecare judecător, în ordinea vechimii în magistratură. De asemenea, în cazul în care unii membri ai completului au vechime egală în magistratură, aceștia vor conduce completul în ordine alfabetică.

Hotărârea, de asemenea, conține unele modificări cu privire la: incompatibilitatea tuturor judecătorilor unei secții de a judeca o cauză; evaluarea judecătorilor ÎCCJ; repartizarea grefierilor; activitatea unor compartimente din cadrul Curții etc.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro