« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Bacău. Contract de credit. Îndeplinirea calității de consumator în persoana debitorului principal, condiție esențială pentru aplicarea Legii privind darea în plată
06.01.2020 | Theona Sabina POPA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Theona Sabina Popa

Theona Sabina Popa

Curtea de Apel Bacău a statuat că prevederile Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite sunt incidente numai în relațiile dintre un profesionist (banca) și consumatorul care a contractat pentru achiziționarea/ modernizarea unei locuințe, neaplicându-se și altor persoane care ar utiliza creditul pentru investiții, într-o chestiune de afaceri, ca în prezenta speță.

Instanța arată că împrumutul din speță este încheiat pentru investiții de către o societate, și nu pentru achiziția, construcția, extinderea, modernizarea, reabilitarea unui imobil cu destinație de locuință conform art. 4 alin. (1) lit.c) teza I din Legea nr. 77/ 2016. Astfel, contractarea s-a făcut de către un profesionist, iar dispozițiile prezentei legi nu sunt aplicabile. Art. 4 din Legea nr. 77/2016 nu cuprinde dispoziții derogatorii de la cele prevăzute de de art. 1, ci prevede condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ pentru stingerea creanței: 1) creditul să fie contractat de un consumator cu scopul de a achiziționa, contrui, extinde, moderniza, reabilita un imobil cu destinație de locuință și 2) creditul contractat de un consumator, independent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.

Curtea invocă o decizie a CJUE, în care s-a statuat că art. 15 alin. (1) din Regulamentul CE nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000, trebuie interpretat în sensul că o persoană fizică care are legături profesionale strânse cu o societate, precum administrarea acesteia sau deținerea unei participații majoritare în aceasta, nu poate fi considerată consumator, atunci când contractează un credit pentru garantarea obligațiilor. (Decizia nr. 119/2019 din 18 martie 2019, pronunțată de  Secția I Civilă a Curții de Apel Bacău)

Theona Sabina Popa
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Banking, Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Protecția consumatorilor, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD