« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Bacău. Contract de credit. Îndeplinirea calității de consumator în persoana debitorului principal, condiție esențială pentru aplicarea Legii privind darea în plată
06.01.2020 | Theona Sabina POPA

JURIDICE - In Law We Trust
Theona Sabina Popa

Theona Sabina Popa

Curtea de Apel Bacău a statuat că prevederile Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite sunt incidente numai în relațiile dintre un profesionist (banca) și consumatorul care a contractat pentru achiziționarea/ modernizarea unei locuințe, neaplicându-se și altor persoane care ar utiliza creditul pentru investiții, într-o chestiune de afaceri, ca în prezenta speță.

Instanța arată că împrumutul din speță este încheiat pentru investiții de către o societate, și nu pentru achiziția, construcția, extinderea, modernizarea, reabilitarea unui imobil cu destinație de locuință conform art. 4 alin. (1) lit.c) teza I din Legea nr. 77/ 2016. Astfel, contractarea s-a făcut de către un profesionist, iar dispozițiile prezentei legi nu sunt aplicabile. Art. 4 din Legea nr. 77/2016 nu cuprinde dispoziții derogatorii de la cele prevăzute de de art. 1, ci prevede condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ pentru stingerea creanței: 1) creditul să fie contractat de un consumator cu scopul de a achiziționa, contrui, extinde, moderniza, reabilita un imobil cu destinație de locuință și 2) creditul contractat de un consumator, independent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.

Curtea invocă o decizie a CJUE, în care s-a statuat că art. 15 alin. (1) din Regulamentul CE nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000, trebuie interpretat în sensul că o persoană fizică care are legături profesionale strânse cu o societate, precum administrarea acesteia sau deținerea unei participații majoritare în aceasta, nu poate fi considerată consumator, atunci când contractează un credit pentru garantarea obligațiilor. (Decizia nr. 119/2019 din 18 martie 2019, pronunțată de  Secția I Civilă a Curții de Apel Bacău)

Theona Sabina Popa
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.