« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Construcţii
CărţiProfesionişti

Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții
07.01.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 4 din 6 ianuarie 2020, a fost publicat Ordinul nr. 3454/2019 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și locuinței nr. 839/2009.

Dintre modificările operate, reținem următoarele:

– În scopul simplificării procedurii de autorizare, avizele/acordurile pentru utilități urbane – servicii tehnico-edilitare și de gospodărie comunală -, precum și a cele pentru confirmarea asigurării cerințelor esențiale de calitate în construcții se emit și de către Comisia de Acord Unic.

– Se abrogă mai multe articole din Normele metodologice, cum ar fi articolul care reglementează întărirea disciplinei în autorizare și în execuția lucrărilor autorizate, articolul care prevedea atribuțiile speciale ale autorității administrației publice județene/a municipiului București, și altele.

– Se modifică definiția noțiunii de „arhitect-șef” și modul de ocupare al acestei funcții. Astfel, arhitectul-șef este conducătorul structurii de specialitate din cadrul aparatelor consiliilor județene sau primăriilor și reprezintă autoritatea tehnică din cadrul administrației publice locale care duce la îndeplinire atribuțiile conferite de Lege în domeniile amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării executării lucrărilor de construcții. Această funcție va fi ocupată conform prevederilor art. 361 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

– Structurile de specialitate în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții dețin o nouă atribuție, și anume organizarea și asigurarea funcționării Comisiei de Acord Unic pentru obținerea, în numele investitorului, a avizelor și acordurilor cerute prin certificatul de urbanism.

– Se simplifică reglementarea lucrărilor care se exceptează de la autorizare. Astfel, în urma modificărilor operate, se indică că lucrările care se exceptează de la autorizare sunt cele prevăzute la art. 11 din Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Execuția acestora se va face numai cu respectarea legislației și condițiilor prevăzute de normativele tehnice de proiectare și execuție în vigoare în domeniul construcțiilor și a legislației specifice privind domeniul gazelor și energiei.

– Competențele de elaborare a documentelor tehnice sunt completate cu competențele arhitecților de interior cu diplomă recunoscută de statul român. Astfel, aceștia pot elabora și semna documentații pentru lucrări de amenajări interioare, cu caracter definitiv sau provizoriu, lucrări de modificare și lucrări de reabilitare aferente interioarelor, care necesită obținerea unei autorizații de construire/desființare.

– Se modifică unele prevederi cu referire la informațiile înscrise în certificatul de urbanism. Astfel, în certificatul de urbanism se înscriu informațiile cunoscute de emitent la data solicitării depuse, extrase din documentațiile de urbanism și din regulamentele de urbanism aferente. Anterior modificării, se înscriau informațiile cunoscute de emitent la data emiterii.

– Se mărește intervalul de timp în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate. Astfel, valabilitatea autorizației de construire/desființare se constituie din: intervalul de timp, de cel mult 24 luni (și nu 12) de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate; în cazul îndeplinirii condiției de începere a lucrărilor în termenul respectiv, începând cu data anunțată a începerii lucrărilor, valabilitatea autorizației se extinde pe toată durata de execuție a lucrărilor prevăzută prin autorizație.


A se vedea: Modificări importante care vor fi aduse Legii 10/1995 privind calitatea în construcții și Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.