Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Inflația legislativă și programul școlar de educație juridică
08.01.2020 | JURIDICE.ro

În ultimii cinci ani au fost adoptate, în medie, o lege pe zi și o ordonanță de urgență o dată la patru zile. Asociația VeDem – Voci pentru Democrație și Justiție atrage atenția asupra inflației legislative cu care se confruntă România. Programul de educație juridică reprezintă o soluție imediată ce trebuie avută în vedere.

Membrii asociației constată că doar în ultimii cinci ani au fost adoptate 2094 de acte normative primare (legi, ordonanțe ale Guvernului, ordonanțe de urgență ale Guvernului). Ele au introdus noi reglementări, respectiv au modificat sau au abrogat vechi reglementări.

ACT NORMATIV 2019 2018 2017 2016 2015 Total
Legi 261 362 278 252 309 1462
O.G. 27 18 30 27 43 145
O.U.G. 89 114 117 100 67 487
H.G. 993 1046 961 972 1025 4997

În prezent sunt în vigoare, în România, peste 10.000 acte normative primare. Or, într-un stat de drept, respectarea lor este obligatorie, nimănui nefiindu- i permis să invoce drept scuză necunoașterea legii. Aceasta presupune însă o instruire adecvată a populației, căci informarea prin intermediul mass-media sau social- media nu mai sunt de ajuns. De aceea, asociația VeDem Just propune decidenților ca instruirea legală să aibă loc într-un mod consistent și permanent prin intermediul programelor de educație juridică introduse în primul rând în unitățile școlare.

Astfel, este de remarcat că în anul școlar în desfășurare continuă programul de educație juridică nonformală desfășurat de magistrați, avocați, consilieri juridici și studenți la Drept, dar întâlnirile dintre elevi și specialiștii în drept au loc în mod sporadic. Pe de altă parte, doar 20 de școli generale și licee au acceptat materia opțională „Educație juridică”, sprijinul din partea Inspectoratelor Școlare Județene fiind unul minimal. Mai mult, în România nu există încă școli vocaționale de drept.

De aceea, VeDem Just propune școlilor să aprobe „Educație juridică” ca materie opțională în curriculum la decizia școlii. Pentru aceasta, asociația pune la dispoziția profesorilor de socio-umane programa acestei materii adresate elevilor între 12 și 18 ani, precum și suportul de curs aferent. Totodată anunță că va face în mod gratuit instruire cu profesorii care doresc să predea această materie în cadrul unei tabere de vară și oferă gratuit tuturor elevilor câte un ghid practic de educație juridică scris special de un judecător. Mai multe amănunte sunt disponibile la https://educatiejuridica.ro/cereedjur.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.