Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Fonduri europene. Culpa beneficiarului prin încheierea de convenții civile pe durată permanentă
13.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în analiza unei nereguli privind săvârșirea unei abateri în gestionarea fondurilor europene, punctul de pornire îl constituie definiția neregulii (art. 2 alin. 1 lit. a) din OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora). În speță, instanța supremă a constatat culpa exclusivă a beneficiarului (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT – RO) în sensul încălcării OUG nr. 34/2006, prin atribuirea distinctă a contractelor de achiziţie publică pentru contractele de consultanţă şi management de proiect, comasarea achiziţiilor într-o singură procedură şi, în final, prin divizarea activităţilor cu rezultat, contractarea, în baza unor contracte civile, încheiate potrivit C. civ., cu persoane fizice neautorizate, a consultanţei. Înalta Curte a reținut că numai în situația în care munca prestată este ocazională şi nu permanentă se pot încheia convenții civile, ceea ce nu este cazul în litigiul de faţă. (Decizia nr. 1702 din 28 martie 2019, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti