Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Stabilirea despăgubirilor de către instanță în EURO, și nu în RON
27.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că stabilirea valorii despăgubirii în moneda EURO, în echivalent în RON la data plăţii, în cazul unei acțiuni privind stabilirea despăgubirilor ca urmare a exproprierii, este consecinţa devalorizării la care este supusă în mod constant moneda naţională şi acoperă chiar riscul acestei devalorizări, ca parte a însăşi despăgubirii ce li se cuvine părților, iar nu ca prejudiciu decurgând din expropriere, În speță, instanța supremă nu poate da eficiență argumentului recurentului în sensul că stabilirea şi exprimarea valorii despăgubirilor pentru imobilul în litigiu în valută, la data plăţii efective, iar nu în monedă naţională, ar contraveni art. 3 alin. 1 din Regulamentul privind regimul valutar nr. 4/2005, întrucât se ignoră realitatea juridică conturată prin dispoziţiile instanţei de apel care, admiţând apelul, a stabilit cuantumul despăgubirilor cuvenite reclamantelor la suma de 498.584 EURO, sumă care însă va fi convertită şi plătită în monedă naţională, la data plăţii. (Decizia nr. 439 din 27 februarie 2019, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti