Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Prof. univ. dr. Iulia Motoc va fi membru în completul de judecată în cauza X și alții împotriva Bulgariei, care va fi judecată de Marea Cameră CEDO
09.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

X și alții împotriva Bulgariei (cererea nr. 22457/16) se referă la acuzațiile de abuz sexual asupra a trei copii dintr-un orfelinat din Bulgaria înainte de adoptarea lor de către un cuplu italian în iunie 2012.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO va fi membru în completul de judecată.

După aceste audieri, Curtea va începe deliberările sale, care vor avea loc în privat. Cu toate acestea, hotărârea sa va fi pronunțată într-o etapă ulterioară.

Solicitanții sunt resortisanți italieni care locuiesc în Italia, un băiat (X) și două fete (Y și Z) care fuseseră plasați într-un
orfelinat din Bulgaria înainte de a fi adoptați de un cuplu italian în iunie 2012, pe când aveau 12, 10 și nouă ani ani de vârstă, respectiv. La câteva luni de la adopție, părinții lor au raportat diferitelor autorități italiene și presei italiene că copiii lor au suferit abuzuri sexuale în timpul orfelinatului din Bulgaria.

În ianuarie 2013, fiind sesizata de articolul din presa italiană, Agenția Națională pentru Protecția Copilului din Bulgaria a dispus inspecția orfelinatului în cauză și a informat parchetul. În același an, a fost efectuată o anchetă a poliției, precum și o altă inspecție a autorităților de protecție a copilului. Aceste proceduri au dus la întreruperea cauzei, deoarece parchetul a considerat că niciuna dintre probe nu a indicat comiterea vreunei infracțiuni.

Cererea a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 16 aprilie 2016.

Bazându-se în special pe articolul 3 (interzicerea torturii și a tratamentului inuman sau degradant) și a articolului 8 (dreptul la
respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamanții se plâng că au suferit abuzuri sexuale în orfelinatul bulgar. De asemenea, aceștia susțin că autoritățile bulgare nu au reușit să le protejeze de un astfel de tratament și ulterior să efectueze o anchetă eficientă.

În hotărârea de cameră din 17 ianuarie 2019, Curtea a decis să examineze plângerile doar în temeiul articolelor 3 și 8 din Convenție. A fost, în unanimitate, că nu a existat nicio încălcare a ambelor articole.

Camera a constatat, în special, că autoritățile bulgare au acționat cu promptitudine și diligență de îndată ce au fost depuse, prin presă, de faptele presupuse, chiar dacă nu au primit nicio plângere oficială din partea reclamanților. De asemenea, a remarcat faptul că părinții reclamanților nu au fost împiedicați să participe la anchetă. Totodată, nu a găsit lipsuri de vinovăție sau lipsă de dorință din partea autorităților competente de a face lumină asupra evenimentelor sau de a identifica și judeca pe cei potențial responsabili. Mai mult, camera a hotărât, pe baza probelor prezentate, că nu a fost stabilit că autoritățile bulgare au eșuat în obligația lor să întreprindă acțiuni preventive pentru a proteja solicitanții de un risc de maltratare pe care l-au avut sau ar fi trebuit să îl cunoască.

În această privință, camera a remarcat, în special, că au fost adoptate o serie de măsuri generale pentru a garanta siguranța
copiilor în orfelinat.

La 24 iunie 2019, Panelul Marii Camere a acceptat cererea reclamanților de a sesiza cauza către Marea Cameră.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti