Modificarea unor prevederi din Regulamentul Institutului Național al Magistraturii
9 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro
În Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2020, a fost publicată Hotărârea nr. 286/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului Institutului Național al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 127/2007.
Regulamentul suportă următoarele modificări:
– Directorul Institutului Național al Magistraturii devine ordonator terțiar de credite, și nu secundar.
– Regulamentul se completează cu drepturi suplimentare asigurate auditorilor de justiție. Astfel, auditorilor de justiție li se asigură, cu titlu gratuit, materialele didactice necesare desfășurării activităților incluse în programul de formare inițială, potrivit deciziei catedrelor, aprobate de directorul Institutului. De asemenea, aceștia beneficiază în mod gratuit de cazare în spațiile de cazare ale Institutului, în limita locurilor disponibile. Cheltuielile de întreținere se suportă de Institut. În cazul epuizării locurilor disponibile în spațiile de cazare ale Institutului, precum și în situațiile în care auditorii de justiție își desfășoară activitatea de formare în afara municipiului București, aceștia au dreptul la decontarea chiriei într-un plafon de până la 50% din suma care s-ar cuveni, cu acest titlu, magistraților.
– Competența de sancționare disciplinară a auditorilor de justiție se transferă de la directorul istituției la Consiliul Științific.
– Se introduc noi reglementări cu referire la sancționarea disciplinară a auditorilor de justiție. Astfel, cercetarea disciplinară se suspendă atunci când împotriva auditorului de justiție s-a dispus trimiterea în judecată pentru aceeași faptă. Organul de urmărire penală este obligat să comunice, de îndată, Institutului Național al Magistraturii actul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a auditorului de justiție. Suspendarea cercetării disciplinare se dispune de către directorul Institutului și operează până când soluția pronunțată în cauza care a motivat suspendarea a devenit definitivă. Hotărârea definitivă este comunicată de îndată Institutului. Pe durata suspendării cercetării disciplinare, cursul prescripției răspunderii disciplinare este suspendat.
– Se introduc noi condiții pentru auditorii de justiție. Astfel, pe durata cursurilor în cadrul Institutului Național al Magistraturii, aceștia trebuie să aibă cetățenia română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu; să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal și să se bucure de o bună reputație; să fie apți, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției.
* Neîndeplinirea acestor condiții atrage exmatricularea, precum și obligarea la restituirea bursei și a cheltuielilor de formare profesională, în acele situații imputabile auditorilor.
– Se stipulează că admiterea pe posturile de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Institutului se face prin concursul de admitere la INM și se abrogă toate celelate prevederi cu referire la ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro