Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Hotărâre atacată parțial cu apel. Efectul devolutiv al apelului
23.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul în care hotărârea a fost atacată cu apel numai parţial, partea din hotărâre care nu a fost supusă apelului dobândeşte autoritate de lucru judecat, motiv pentru care instanţa de apel nu mai poate modifica aspectele asupra cărora s-a statuat sau afecta părţile care nu au exercitat această cale de atac. În speță, Înalta Curte a reținut că de vreme ce hotărârea primei instanţe nu a fost criticată în ceea ce priveşte suplinirea consimţământului apelantului la încheierea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor ce au făcut obiectul Contractului de execuţie lucrări nr. x/31.01.2002 pentru corpurile indicate la pct. 1-7 din anexa 1 la Memoriul nr. 1535/22.12.2015 şi nici cu privire la restituirea garanţiei de bună execuţie aferente, instanţa de apel nu putea modifica aspectele asupra cărora s-a statuat, în caz contrar fiind încălcat principiul disponibilităţii, consacrat de art. 9 şi, respectiv de art. 22 alin. 6 C. proc. civ. (Decizia nr. 1025 din 15 mai 2019, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti