Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare și modificarea mai multor acte normative
10.01.2020 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 11 din 9 ianuarie 2020, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ordonanța de Urgență modifică următoarele acte normative:
1. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
2. Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, precum și pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice.
3. Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
4. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaționale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
5. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală.
6. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
7. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
8. Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
9. Legea nr. 136/2019 pentru abrogarea alin. (1), (2) și (4) ale art. 40 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
10. Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.
11. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
12. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 38/2019 privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală și pentru modificarea și completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
13. Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Actele menționate mai sus suportă mai multe modificări, dintre care menționăm:

– Fondul de Dezvoltare și Investiții, mecanism specific de finanțare în domeniul investițiilor publice, trece în gestiunea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, printr-un cont de disponibil.

– Se stabilește că valoarea împrumuturilor acordate pentru Fond se stabilește la valoarea granturilor contractate, care se diminuează la valoarea cheltuielilor aferente lucrărilor efectuate și recepționate în condițiile legii. Dobânda aferentă împrumuturilor acordate se calculează pe fiecare an calendaristic, la soldul împrumutului, începând cu data tragerii, cu convenția număr de zile calendaristice/360. Dobânda astfel calculată se comunică Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care are obligația de a o plăti în[…] 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

– Se statuează că în anul 2020, valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019. De asemenea, în anul 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.

– Se stabilește că ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice.

– Pentru anul 2020, numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România, pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare, se majorează un număr de 5 contribuții de la bugetul de stat, de la 53 la 54 la nr. crt. 1 – Vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, vicar general, secretar general, consilier patriarhal, prim-rabin și de la 736 de posturi la 740 de posturi, la nr. crt. 3 – poziția «Secretar Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, secretar eparhial, inspector eparhial, exarh, protopop», aferent funcției de consilier eparhial.

– Se reglementează faptul că indemnizațiile de încadrare și celelalte drepturi ale judecătorilor și procurorilor militari, ale personalului auxiliar de specialitate, precum si ale personalului conex și civil de la instanțele judecătorești și parchetele militare se stabilesc, după caz, de directorul Direcției instanțelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, respectiv de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

– Se modifică capitalul social minim al unui fond de pensii administrate privat. Astfel, acesta nu va fi calculat potrivit vechii formule, ci constituie echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naționale a României la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro. 

– Se determină că ANRE va stabili anual, începând cu luna ianuarie 2020, nivelul tarifelor percepute pentru acordarea de licențe, autorizații și atestări, și a contribuțiilor anuale percepute operatorilor economici reglementați din sectorul energiei electrice și termice și al gazelor naturale, prin ordin al președintelui ANRE și vor fi publicate în Monitorul Oficial.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.