JURIDICE.ro
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Constanța. Incidența reducerii cheltuielilor de judecată în privința onorariului de avocat
13.01.2020 | Alexandra-Monica POPA

Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul Constanța a statuat că admiterea cererii de diminuare a cheltuielilor de judecată în condițiile Noului Cod de Procedură Civilă nu constituie o cenzurare a onorariului de avocat. Se subliniază caracterul proporțional și rezonabil pe care trebuie să îl aibă cheltuielile de judecată, în raport de criterii precum activitatea efectiv realizată de avocat, stadiul procesual al dosarului, termenele acordate în procesul civil. Trebuie să se mențină o corespondență rezonabilă între complexitatea demersurilor juridice depuse de reprezentantul convențional și cheltuielile pe care partea trebuie să le suporte. Aceste aspecte nu au incidență în privința contractului de asistență juridică încheiat în condițiile legii, aplicabilitatea lor fiind strict asupra evaluării cheltuielilor judiciare. Instanța subliniază și relevanța motivelor invocate chiar în cererea de chemare în judecată, astfel încât acestea nu impuneau o dificultate a analizei legale și, totodată, cauza dedusă judecății nu conține o problemă de drept care să solicite o cercetare juridică aparte care să justifice un cuantum sporit al cheltuielilor de judecată. (Decizia nr. 953 din 16 mai 2019, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Constanța)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.