« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Tribunalul Constanța. Incidența reducerii cheltuielilor de judecată în privința onorariului de avocat
13.01.2020 | Alexandra-Monica POPA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul Constanța a statuat că admiterea cererii de diminuare a cheltuielilor de judecată în condițiile Noului Cod de Procedură Civilă nu constituie o cenzurare a onorariului de avocat. Se subliniază caracterul proporțional și rezonabil pe care trebuie să îl aibă cheltuielile de judecată, în raport de criterii precum activitatea efectiv realizată de avocat, stadiul procesual al dosarului, termenele acordate în procesul civil. Trebuie să se mențină o corespondență rezonabilă între complexitatea demersurilor juridice depuse de reprezentantul convențional și cheltuielile pe care partea trebuie să le suporte. Aceste aspecte nu au incidență în privința contractului de asistență juridică încheiat în condițiile legii, aplicabilitatea lor fiind strict asupra evaluării cheltuielilor judiciare. Instanța subliniază și relevanța motivelor invocate chiar în cererea de chemare în judecată, astfel încât acestea nu impuneau o dificultate a analizei legale și, totodată, cauza dedusă judecății nu conține o problemă de drept care să solicite o cercetare juridică aparte care să justifice un cuantum sporit al cheltuielilor de judecată. (Decizia nr. 953 din 16 mai 2019, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Constanța)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD