Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Statutul de „Parc Industrial” în România. Scutirea prin Codul Fiscal de la plata impozitelor pe clădiri și terenuri, printre beneficiile dobândirii acestui statut
14.01.2020 | Daniel MOREANU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Legislatia in domeniul „parcurilor industriale” a fost adoptata prima data in anul 2000, insa despre ce anume reprezinta un „parc industrial” si ce avantaje confera acest statut juridic se cunosc si s-au scris destul de putine ori. O parte dintre informatiile disponibile pe acest subiect sunt total eronate, confuze sau incomplete.

Facilitatile pe care statutul legal de „parc industrial” le presupune sunt substantiale, precum: scutirea prin Codul Fiscal de la plata impozitului/taxei pe terenuri si cladiri, precum si scutirea (cu acordul autoritatii publice locale) de la plata taxelor datorate pentru emiterea autorizatiilor de construire sau desfiintare. Acordarea acestor facilitati constituie ajutor de stat si se supune legislatiei relevante in domeniu.

Asadar, avantajele dobandite o data cu statutul juridic de „parc industrial” sunt majore si constituie un avantaj competitiv substantial pentru fondatorul parcului industrial.

Primul si cel mai important aspect profund gresit inteles este acela conform caruia notiunea legala de „parc industrial” este aferenta doar zonelor industriale, adica de productiei in sfera industriei.

Cadrul legal in vigoare ce dateaza din anul 2013 stabileste ca parcurile industriale pot fi de mai multe tipuri, si anume: green field, agroparc, stiintifico-tehnologic, tehnologic, business, logistic si inovativ, industrial si altele. Asadar, statutul juridic de „parc industrial” nu este limitat in niciun caz doar domeniului industriei.

Statutul juridic de „parc industrial” nu trebuie confundat cu conceptul de productie in domeniul industriei, si nici cu notiunea de „parc logistic”, cel din urma inteles ca un spatiu care asigura un management adecvat al fluxului de marfuri. Astfel, o confuzie foarte des intalnita este aceea conform careia „parcul industrial” in sensul de statut juridic dobandit conform legii, ar fi sinomin cu acela de „parc logistic” reprezentand un proiect imobiliar in domeniul logistic, informatie care este total eronata, intretinuta in spatiul public din necunoastere.

Statutul juridic de „parc industrial” este acordat pentru proiectele corespunzatoare tipurilor enumerate mai sus si care indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de lege. Competente emiterii statutului juridic de parc industrial revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru acest domeniu functionand si un Comitet Interministerial pentru Stimularea si Facilitarea Infiintarii de noi Parcuri Industriale (CIPI).

Totusi, nu orice fel de proiect care se incadreaza in enumerarea de mai sus poate dobandi acest statut. Spre exemplu, suprafata minima necesara este de 5 hectare, suprafata compacta, fara sarcini, cu exceptia ipotecilor imobiliare in favoarea institutiilor de credit. Spre deosebire de legislatia precedenta anului 2013, Legea in vigoare a redus suprafata minima de la 10 ha la 5 ha si a introdus exceptia ipotecilor in favoarea institutiilor de credit, in conditiile in care conditia anterioara privind lipsa oricaror sarcini era nepractica si extrem de dificil de indeplinit.

Durata pentru care se solicita acordarea acestui statut nu poate fi mai mica de 10 ani (redusa de la 15 ani in reglementarea anterioara anului 2013). In anumite cazuri ordinul privind acordarea acestui statut juridic prevede o perioada de 30 de ani pentru care proiectul in cauza va detine statutul de „parc industrial”.

In prezent, in Romania exista un numar de aproximativ 80 de parcuri industriale.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU LawPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.