Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Lipsa tipicității infracțiunii de neglijență în serviciu


14 ianuarie 2020 | Răzvan CRĂCIUNAȘ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Răzvan Crăciunaș

Răzvan Crăciunaș

Judecătoria Giurgiu a apreciat că, din analiza condițiilor de tipicitatea ale infracțiunii de neglijență în serviciu prevăzute de art 298 Noul Cod Penal și raportat la Decizia CCR nr. 518/06.07.2017, fapta inculpatului nu este prevazută de legea penală. În motivarea hotârârii instanța de fond a arătat că atât dispozițiile Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, a dispozițiilor din OUG 59/2000 privind statutul personalului silvic, cât și a OUG 85/2006 privind obligațiile de serviciu ale personalui silvic prevăd în linii generale aceste obligații și chiar dacă sunt acte de legislație primară, nu reies în mod expres. Detalierea acestora prin HG sau Regulamente, nu este de natura să suplinească neprevederea în mod expres în lege a atribuțiilor de serviciu menționate și, prin urmare, nu corespund exigențelor enunțate în Decizia CCR nr. 518/06.07.2017.

Curtea de Apel București menține soluția instanței de fond, constatând că atribuțiile de serviciu privind obligația de a consemna în condica de serviciu existența cioatelor de arbori tăiați ilegal și de a aduce la cunoștința conducerii ocolului și a organelor de cercetare penală sustragerea arborilor nu este prescrisă de lege clar, previzibil și neechivoc. Prin urmare curtea constată cu nu respectă cerințele ca fapta să fie tipică. (Hotărârea nr. 969A din 8 iulie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

Av. Răzvan Crăciunaș
SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică