« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

ÎCCJ. Societăți comerciale tranzacționate pe o bursă de valori mobiliare. Convocarea acționarilor
16.01.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că societăţilor comerciale tranzacţionate pe o bursă de valori mobiliare, în ceea ce privește convocarea AGA la cererea unor acţionari care deţin cel puţin 5% din capital, le sunt aplicabile prevederile speciale ale Legii nr. 297/2004, act normativ ce derogă de la prevederile cu caracter general – Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. În speță, Înalta Curte a considerat că nu poate fi valorificat argumentul recurentului – privind greșeala instanței de fond care nu a dispus anularea deciziei ASF pe motiv că încalcă prevederile Legii nr. 31/1990 (care reglementează problematica convocării/completării ordinii de zi a unei AGA la cererea unor acţionari care deţin cel puţin 5% din capital şi care nu impune condiţia comunicării publicului a identităţii acţionarilor solicitanţi) și ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Legea nr. 31/1990 nu este încălcată întrucât decizia ASF se aplică societăţilor comerciale tranzacţionate pe o bursă de valori mobiliare (reglementată de Legea nr. 297/2004), act derogator de la prevederile cu caracter general invocate de recurentă. Nici regimul confidenţialităţii datelor cu caracter personal prin dezvăluirea identităţii acţionarilor care au solicitat completarea ordinii de zi nu constituie un motiv de nelegalitate al deciziei, de vreme ce art. 5 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 677/2001 prevede expres, cu titlu de excepţie, posibilitatea efectuării prelucrării datelor cu caracter personal, fără a mai fi necesar ca persoana vizată să-şi dea consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru respectiva prelucrare de date, în toate cazurile în care această operaţiune este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale a operatorului, iar în art. 5 alin. 2 lit. d) din acelaşi act normativ se instituie excepţia potrivit căreia Consimţământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri: […] d) când prelucrarea este necesară în vederea aducerii la îndeplinire a unor măsuri de interes public sau care vizează exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terţul căruia îi sunt dezvăluite datele. (Decizia nr. 1733 din 28 martie 2019, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Data protection, Drept comercial, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD