Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Redactarea permanentă a concluziilor scrise


14 ianuarie 2020 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

1. Concluziile scrise nu cuprind doar esența susținerilor și argumentelor formulate de părți oral, în dezbateri. Concluziile orale sunt caracterizate îndeosebi de sistematizare și claritate. Concluziile scrise trebuie să fie exhaustive, adică să se regăsească în ele toate informațiile relevante din dosar, cu trimitere la numerele paginilor din dosar unde se regăsesc mijloacele de probe la care se face trimitere și redactate într-o manieră similară cu cea a motivării hotărârii judecătorești, indicându-se susținerile părților și împrejurările pe care instanța ar trebui să le rețină.

2. Concluziile scrise sunt diferite deopotrivă și de notele de apărare, care reprezintă reacții punctuale la anumite acțiuni ale părții adverse/documente depuse sau atunci când se apreciază că este necesară aprofundarea unei anumite chestiuni, esențială pentru justa soluționare a cauzei.

3. Ideal ar fi să existe amânare de pronunțare, pentru a se redacta concluziile scrise în așa fel încât să fie luate în considerare și dezbaterile de la ultimul termen de judecată, termen la care pot apărea elemente noi.

4. Redactarea concluziilor scrise începe pe parcursul procesului, ele ajustându-se corespunzător evoluției procesului, ajutând la programarea activităților viitoare în dosar, termen după termen, precum și la aprofundarea problemelor dosarului, din timp. Redactarea permanentă a proiectului de concluzii scrise este de mare ajutor în abordarea dosarului, întrucât cu această ocazie pot să apară idei noi, argumente noi, fiind evitate astfel apariția unor idei prea târziu sau omisiunea consemnării unor aspecte importante.

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Despre concluziile scrise. Viziunea avocatului, procurorului și judecătoruluiediția 323, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii