Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Redactarea permanentă a concluziilor scrise
14.01.2020 | Andreea COMAN

Secţiuni: Articole, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

1. Concluziile scrise nu cuprind doar esența susținerilor și argumentelor formulate de părți oral, în dezbateri. Concluziile orale sunt caracterizate îndeosebi de sistematizare și claritate. Concluziile scrise trebuie să fie exhaustive, adică să se regăsească în ele toate informațiile relevante din dosar, cu trimitere la numerele paginilor din dosar unde se regăsesc mijloacele de probe la care se face trimitere și redactate într-o manieră similară cu cea a motivării hotărârii judecătorești, indicându-se susținerile părților și împrejurările pe care instanța ar trebui să le rețină.

2. Concluziile scrise sunt diferite deopotrivă și de notele de apărare, care reprezintă reacții punctuale la anumite acțiuni ale părții adverse/documente depuse sau atunci când se apreciază că este necesară aprofundarea unei anumite chestiuni, esențială pentru justa soluționare a cauzei.

3. Ideal ar fi să existe amânare de pronunțare, pentru a se redacta concluziile scrise în așa fel încât să fie luate în considerare și dezbaterile de la ultimul termen de judecată, termen la care pot apărea elemente noi.

4. Redactarea concluziilor scrise începe pe parcursul procesului, ele ajustându-se corespunzător evoluției procesului, ajutând la programarea activităților viitoare în dosar, termen după termen, precum și la aprofundarea problemelor dosarului, din timp. Redactarea permanentă a proiectului de concluzii scrise este de mare ajutor în abordarea dosarului, întrucât cu această ocazie pot să apară idei noi, argumente noi, fiind evitate astfel apariția unor idei prea târziu sau omisiunea consemnării unor aspecte importante.

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Despre concluziile scrise. Viziunea avocatului, procurorului și judecătoruluiediția 323, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti