Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Redactarea permanentă a concluziilor scrise
14.01.2020 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

1. Concluziile scrise nu cuprind doar esența susținerilor și argumentelor formulate de părți oral, în dezbateri. Concluziile orale sunt caracterizate îndeosebi de sistematizare și claritate. Concluziile scrise trebuie să fie exhaustive, adică să se regăsească în ele toate informațiile relevante din dosar, cu trimitere la numerele paginilor din dosar unde se regăsesc mijloacele de probe la care se face trimitere și redactate într-o manieră similară cu cea a motivării hotărârii judecătorești, indicându-se susținerile părților și împrejurările pe care instanța ar trebui să le rețină.

2. Concluziile scrise sunt diferite deopotrivă și de notele de apărare, care reprezintă reacții punctuale la anumite acțiuni ale părții adverse/documente depuse sau atunci când se apreciază că este necesară aprofundarea unei anumite chestiuni, esențială pentru justa soluționare a cauzei.

3. Ideal ar fi să existe amânare de pronunțare, pentru a se redacta concluziile scrise în așa fel încât să fie luate în considerare și dezbaterile de la ultimul termen de judecată, termen la care pot apărea elemente noi.

4. Redactarea concluziilor scrise începe pe parcursul procesului, ele ajustându-se corespunzător evoluției procesului, ajutând la programarea activităților viitoare în dosar, termen după termen, precum și la aprofundarea problemelor dosarului, din timp. Redactarea permanentă a proiectului de concluzii scrise este de mare ajutor în abordarea dosarului, întrucât cu această ocazie pot să apară idei noi, argumente noi, fiind evitate astfel apariția unor idei prea târziu sau omisiunea consemnării unor aspecte importante.

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Despre concluziile scrise. Viziunea avocatului, procurorului și judecătoruluiediția 323, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.