Noua Lege privind pensiile ocupaționale
15 ianuarie 2020 | Simona MERDARIULegea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 10 din 8 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.
1. Sinopsis
Legea nr. 1/2020 transpune Directiva UE 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP II) în legislația națională, stabilindu-se cadrul legal pentru înființarea si funcționarea schemelor de pensii ocupaţionale şi fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea si funcţionarea administratorilor, avizarea și funcționarea instituţiilor de credit pentru activitatea de depozitare şi de custodie a activelor fondurilor de pensii ocupaţionale, avizarea auditorilor financiari, pentru activitatea desfăşurată în calitate de auditor al administratorilor şi al fondurilor de pensii ocupaţionale, reglementarea şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale.
Pensia ocupațională este facultativă.
2. Categorii de beneficiari
Calitatea de participant poate fi dobândită de către:
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
a) angajatul, funcţionarul public sau persoana autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit legii, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit dispoziţiilor Legii 1/2005, precum şi altă persoană care realizează venituri asimilate salariilor, venituri din activităţi profesionale sau agricole, care aderă la un fond şi care contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond şi are un drept viitor la o pensie ocupaţională;
b) persoana pentru care se plătesc, în baza unor contracte de mandat sau contracte de management, contribuţii la un fond, din care rezultă un drept viitor la o pensie ocupaţională;
c) persoana care acţionează ca propriul său angajator, exercită o activitate independentă sau orice asocieri între acestea şi a semnat un contract de administrare încheiat cu un administrator.
În categoria persoanelor fizice care exercită o activitate independentă sunt incluse şi persoanele asigurate în alte sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.
3. Părțile implicate
Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, iar aderarea angajaților proprii este facultativă. Contribuţiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupaţionale. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite de schemă şi actul individual de aderare.
Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) şi societăţile de asigurare de viaţă care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat sau societăţile de pensii constituite în baza prezentei legi sau societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare de viaţă, autorizate în condiţiile prezentei legi, pentru activitatea de administrare a fondurilor.
4. Contribuții
Contribuţia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.
Sumele reprezentând contribuţiile la fonduri de pensii ocupaţionale din România sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislaţia fiscală.
Administratorii contribuie la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, în situaţia în care prospectele aferente fondurilor administrate prevăd acoperirea riscurilor biometrice (riscuri legate de deces, invaliditate şi longevitate) şi/sau garantează rata de rentabilitate a investiţiilor sau un anumit nivel al garanţiilor.
Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, în condiţiile prevăzute de schemă şi prospect şi în conformitate cu legislaţia privind plata pensiilor private.
5. Reglementări viitoare
ASF urmează să emită reglementări specifice pentru aplicarea acestor noi dispoziții legale.
Av. Simona Merdariu
VOICU & FILIPESCU
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |