« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Comisia Europeană solicită CJUE să suspende activitatea Secției Disciplinare a Curții Supreme de Justiție a Poloniei. UPDATE: Comisia Europeană adoptă următorul pas din procedura de infringement pentru a proteja independența judecătorilor. UPDATE: Secția Disciplinară va fi desființată
17.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 17 august 2021, Polonia a informat că va desființa Camera Disciplinară a Curţii Supreme în cadrul unor reforme judiciare mai ample, potrivit reuters.com.

***

Miercuri, 27 ianuarie 2021, Comisia Europeană a decis să trimită Poloniei un aviz motivat suplimentar cu privire la menținerea funcționării Camerei Disciplinare a Curții Supreme, potrivit unui comunicat.

La 3 decembrie 2020, Comisia a trimis Poloniei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, adăugând că procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a început la 29 aprilie 2020. Răspunsul Poloniei la scrisoarea suplimentară de punere în întârziere nu răspunde preocupărilor Comisiei. Din acest motiv, Comisia a decis să avanseze prin următoarea etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând un aviz motivat suplimentar Poloniei.

Comisia consideră că Polonia încalcă dreptul UE permițând Camerei Disciplinare a Curții Supreme – a cărei independență și imparțialitate nu este garantată – să ia decizii care au un impact direct asupra judecătorilor și asupra modului în care aceștia își exercită atribuțiile. Printre aceste chestiuni se numără cazurile de ridicare a imunității judecătorilor în vederea inițierii urmăririi penale a acestora, suspendarea temporară din funcție și reducerea salariului acestora. Camera Disciplinară decide de asemenea asupra chestiunilor legate de dreptul muncii, securitatea socială și pensionarea judecătorilor Curții Supreme.

Acordând Camerei Disciplinare competențe care afectează în mod direct calitatea judecătorilor și exercitarea activităților lor judiciare, legislația poloneză pune în pericol competența instanțelor. Simpla perspectivă ca judecătorii să fie nevoiți să fie judecați în fața unei instituții a cărei independență nu este garantată creează un „efect rece” pentru judecători și poate afecta propria independență.

Polonia are la dispoziție o lună pentru a răspunde la acest aviz motivat suplimentar și pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma legislației UE, în caz contrar Comisia poate sesiza Curtea de Justiție.

***

Marți, 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană a decis să ceară Curții Europene de Justiție să impună măsuri provizorii Poloniei referitor la Secția Disciplinară a Curții Supreme, solicitând să suspende funcționarea acesteia, în contextul procedurii de infringement privind noul regim disciplinar pentru judecătorii polonezi, potrivit reuters.com.

Decizia a fost luată în vederea recentelor evoluții, inclusiv a deciziei preliminare a Curții Europene de Justiție din 19 noiembrie 2019 cu privire la independența noii Comisii Disciplinare și a hotărârii ulterioare a Curții Supreme poloneze de pe 5 decembrie. În hotărâre, Curtea Supremă a statuat că Comisia Disciplinară nu îndeplinește cerințele privind independența puterii judecătorești prevăzute de dreptul Uniunii și nu este așadar o curte independentă în sensul legii UE și a legii naționale.

În ciuda hotărârilor, Comisia Disciplinară continuă să opereze, creând un risc de daune ireparabile pentru judecătorii polonezi și crescând efectul de relaxare a justiției poloneze.

 
Secţiuni: Content, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD