Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Abuzul în serviciu, nedezincriminat


30 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, SELECTED

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în condiţiile în care nici Parlamentul şi nici Guvernul nu au intervenit pentru modificarea dispoziţiilor art. 246 C. pen. din 1969 şi a art. 297 alin. 1 C. pen., în conformitate cu art. 147 alin. 1 din Constituţie, iar prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 405 din 15 iunie 2016 s-a realizat o reconfigurare a laturii obiective a infracţiunii de abuz în serviciu sub aspectul elementului material, în sensul restrângerii sferei de incidenţă a infracţiunii în limite constituţionale, respectiv numai la încălcările atribuţiilor de serviciu stabilite expres prin legislaţia primară, fapta de abuz în serviciu nu a fost dezincriminată, ci doar s-a interpretat o sintagmă din cuprinsul normei prin care este reglementată această infracţiune, pentru ca aceasta să fie concordantă cu dispoziţiile constituţionale. În speță, instanța supremă a considerat justificate argumentele instanțelor de fond și apel care au reţinut că inculpatul B., în calitate de primar, deci de persoană aleasă într-o funcţie electivă publică, avea obligaţia de a respecta hotărârea Consiliului Local din data de 30 aprilie 2013, încheierea contractului de închiriere a islazului comunal făcându-se cu încălcarea acestei hotărâri şi a dispoziţiilor art. 61 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, prin atribuirea contractului către o asociație, reprezentată de soția sa. (Decizia nr. 56/RC din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică