Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Abuzul în serviciu, nedezincriminat


30.01.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în condiţiile în care nici Parlamentul şi nici Guvernul nu au intervenit pentru modificarea dispoziţiilor art. 246 C. pen. din 1969 şi a art. 297 alin. 1 C. pen., în conformitate cu art. 147 alin. 1 din Constituţie, iar prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 405 din 15 iunie 2016 s-a realizat o reconfigurare a laturii obiective a infracţiunii de abuz în serviciu sub aspectul elementului material, în sensul restrângerii sferei de incidenţă a infracţiunii în limite constituţionale, respectiv numai la încălcările atribuţiilor de serviciu stabilite expres prin legislaţia primară, fapta de abuz în serviciu nu a fost dezincriminată, ci doar s-a interpretat o sintagmă din cuprinsul normei prin care este reglementată această infracţiune, pentru ca aceasta să fie concordantă cu dispoziţiile constituţionale. În speță, instanța supremă a considerat justificate argumentele instanțelor de fond și apel care au reţinut că inculpatul B., în calitate de primar, deci de persoană aleasă într-o funcţie electivă publică, avea obligaţia de a respecta hotărârea Consiliului Local din data de 30 aprilie 2013, încheierea contractului de închiriere a islazului comunal făcându-se cu încălcarea acestei hotărâri şi a dispoziţiilor art. 61 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, prin atribuirea contractului către o asociație, reprezentată de soția sa. (Decizia nr. 56/RC din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro