Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Abuzul în serviciu, nedezincriminat
30.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în condiţiile în care nici Parlamentul şi nici Guvernul nu au intervenit pentru modificarea dispoziţiilor art. 246 C. pen. din 1969 şi a art. 297 alin. 1 C. pen., în conformitate cu art. 147 alin. 1 din Constituţie, iar prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 405 din 15 iunie 2016 s-a realizat o reconfigurare a laturii obiective a infracţiunii de abuz în serviciu sub aspectul elementului material, în sensul restrângerii sferei de incidenţă a infracţiunii în limite constituţionale, respectiv numai la încălcările atribuţiilor de serviciu stabilite expres prin legislaţia primară, fapta de abuz în serviciu nu a fost dezincriminată, ci doar s-a interpretat o sintagmă din cuprinsul normei prin care este reglementată această infracţiune, pentru ca aceasta să fie concordantă cu dispoziţiile constituţionale. În speță, instanța supremă a considerat justificate argumentele instanțelor de fond și apel care au reţinut că inculpatul B., în calitate de primar, deci de persoană aleasă într-o funcţie electivă publică, avea obligaţia de a respecta hotărârea Consiliului Local din data de 30 aprilie 2013, încheierea contractului de închiriere a islazului comunal făcându-se cu încălcarea acestei hotărâri şi a dispoziţiilor art. 61 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, prin atribuirea contractului către o asociație, reprezentată de soția sa. (Decizia nr. 56/RC din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti