Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Activitate parchete / 15-16 ianuarie 2020
17.01.2020 | JURIDICE.ro

I. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Amenințare cu deținerea și utilizarea unor dispozitive explozive de orice fel. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului P.C. pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare cu deținerea și utilizarea unor dispozitive explozive de orice fel.

În cauză, s-a reținut faptul că, la data de 14.01.2020, ora 19:34, inculpatul P.C., în vârstă de 59 de ani, a inițiat un apel telefonic către S.N.U.A.U. 112, în care a comunicat, atât în limba engleză, cât și în limba română, faptul că ar fi amplasat, în incinta unei rafinării, trei dispozitive, care urmau să explodeze într-un interval de o oră și jumătate de la inițierea apelului telefonic.

În urma verificărilor, s-a stabilit că aspectele sesizate nu sunt reale, iar apelantul a fost identificat de către lucrătorii de poliție ai Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, pe raza municipiului Ploiești, în mai puțin de 30 de minute de la apel.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Evaziune fiscală, spălare a banilor, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale. Percheziții.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județului Ilfov și a municipiului București, în baza a 3 mandate europene de anchetă, emise de autoritățile franceze în cadrul unei operațiuni desfășurate simultan la nivelul a 9 state din UE, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare a banilor, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale.

În fapt s-a reținut că, în perioada 2016-2018, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în ceea ce privește falsificarea de documente și efectuarea altor manopere dolosive, pentru a evita plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) în cadrul unor importuri de autoturisme din Germania în Franța.

În urma cercetărilor efectuate de către autoritățile franceze a rezultat implicarea în această activitate infracțională a mai multor persoane fizice și juridice aflate pe teritoriul României, care împreună cu ceilalți membrii ai grupului infracțional au creat un carusel, prin intermediul căruia au achiziționat mai multe autoturisme de lux, preponderent din Germania și livrate direct în Franța, deși scriptic treceau prin firme de tip fantomă situate în alte state (printre care și România).

Astfel, deși pe parcursul operațiunilor, TVA-ul nu era plătit, pe baza unor declarații de TVA completate în fals se eluda plata acestuia către bugetul statului francez.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ12 milioane de euro.

Cu ocazia perchezițiilor domilciliare efectuate pe teritoriul României, au fost identificate si ridicate mai multe bunuri de valoare (ceasuri și bijuterii),precum și suma de 17.500 euro.

La sediul DIICOT-Structura Centrală au fost conduse în vederea audierii un număr de 5 persoane.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație și tentativă la viol. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților M.M.M., M.I.L., H.E.C. și V.A.C. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație și tentativă la viol.

În cauză s-a reținut faptul că inculpații M.M.M., M.I.L., H.E.C. și V.A.C. au constituit un grup infracțional organizat ce avea ca scop comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

Astfel, inculpații M.M.M. și M.I.L. procurau și vindeau substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv, atât direct de la locuința acestora, din orașul Gura Humorului, jud. Suceava, cât și prin intermediul inculpaților H.E.C. și V.A.C.

Inculpatul M.M.M. a recurs deseori la fapte de violență pentru a intimida persoanele pe care le suspecta că-i pot pune în pericol activitatea infracțională, printre cei agresați s-a aflat și inculpatul H.E.C.

Totodată, la data de 22.06.2018, inculpatul M.M.M. ar fi încercat să agreseze sexual o victimă minoră, de sex masculin, sub pretextul că aceasta a venit neanunțată la domiciliul său, pentru a solicita produse cu efect psihoactiv.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că substanțele cu efect psihoactiv erau vândute la prețuri cuprinse între 10 și 20 de lei.
La data de 15.01.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 2 laptopuri, 13 telefoane mobile, 3 carduri de memorie, un stick USB și o sabie.

În cursul zilei de astăzi, cei trei inculpați urmează să fie prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.