Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate ref. prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării OEDT
17.01.2020 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 12/29 din 16 ianuarie 2020, a fost publicată Decizia Consiliului de Administrație al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie din 28 iunie 2019 privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării OEDT.

În activitatea sa, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) prelucrează mai multe categorii de date cu caracter personal, inclusiv date concrete (date „obiective”, cum ar fi date de identificare, date de contact, date profesionale, detalii administrative, date primite din surse specifice, date privind comunicațiile electronice și privind traficul) și/sau date calitative (date „subiective” referitoare la caz, cum ar fi datele obținute din raționamente, comportamentale, evaluări, date privind performanța și conduita și date referitoare la sau prezentate în legătură cu obiectul procedurii sau al activității).

Datele cu caracter personal sunt stocate în condiții de siguranță într-un mediu electronic sau pe hârtie pentru a preveni accesul ilegal la acestea sau transferul lor către persoane care nu au nevoie să le cunoască. Datele cu caracter personal prelucrate sunt păstrate doar atâta timp cât este necesar și adecvat în scopurile pentru care sunt prelucrate datele pentru perioada specificată în notificările privind protecția datelor, în declarațiile de confidențialitate sau în evidențele OEDT.

Decizia instituie normele referitoare la condițiile în care OEDT poate restricționa aplicarea unor drepturi ale persoanei vizate.

Astfel, sunt stabilite:

– Garanțiile care urmează a fi instituite pentru a evita încălcarea securității datelor, scurgerile de date sau divulgarea lor neautorizată. De exemplu: documentele pe hârtie se păstrează în dulapuri securizate și sunt accesibile doar personalului autorizat; toate datele electronice se stochează într-o aplicație informatică securizată conform standardelor de securitate ale OEDT, precum și în dosare electronice specifice, la care are acces doar personalul autorizat. Se acordă niveluri corespunzătoare de acces în mod individual; baza de date este protejată cu parolă într-un sistem sign-on unic și este conectată automat la ID-ul de utilizator și la parolă etc.

– Cazurile când pot fi aplicate eventualele restricții. De exemplu: pentru a garanta prevenirea, investigarea, depistarea și urmărirea penală a infracțiunilor sau executarea sancțiunilor penale, inclusiv protejarea împotriva amenințărilor la adresa securității publice și prevenirea acestora, securitatea internă a instituțiilor și a organelor Uniunii, inclusiv a rețelelor de comunicații electronice ale acestora, protecția independenței judiciare și a procedurii jurisdicționale, și altele.

– Obligația OEDT de a informa, fără întârzieri nejustificate, responsabilul cu protecția datelor al OEDT, ori de câte ori operatorul restricționează aplicarea drepturilor persoanelor vizate sau prelungește restricția.

– Cazurile de restricționare a dreptului la informare, a dreptului de acces, a dreptului de a rectifica și a șterge datele și de a restricționa prelucrarea lor și a dreptului la informare cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.