Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Insolvența persoanei fizice. Situația după 2 ani de la intrarea în vigoare a legii


21 ianuarie 2020 | Daniel MOREANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Insolventa (in termeni comuni „falimentul”) companiilor este un subiect cunoscut. Este bine stiut ca o societate, o data ce nu isi mai poate achita datoriile, fie prin propria vointa sau impotriva acesteia poate fi deschisa procedura insolventei de catre un creditor caruia nu i-a fost achitata creanta/datoria.

Insa insolventa persoanelor fizice reprezinta un subiect mai putin discutat si dezbatut.

In anul 2015 a fost adoptata Legea privind insolventa persoanelor fizice. Termenul de intrare in vigoare a legii a fost prelungit in mod succesiv pana 31 decembrie 2016 si 1 august 2017, data finala de intrare in vigoare fiind 1 ianuarie 2018.

Asadar, au trecut aproximativ 2 ani de la data intrarii in vigoare a acestei legi, care a fost amanata cu aproximativ 2 ani si jumatate motivata de lipsa timpului necesar pentru infiintarea comisiilor de insolventa, precum si de alte aspecte organizatorice necesare aplicarii legii.

Daca primul caz de insolventa a unei persoane fizice a fost publicat la jumatatea anului 2018, pe rolul instantelor de judecata numarul dosarelor de insolventa a persoanelor fizice a ramas marginal. Cererile de insolventa, precum si contestatiile impotriva deciziilor comisiilor de insolventa sunt de competenta judecatoriilor.

Astfel, exista instante care in aproximativ 2 ani nu au avut niciun dosar inregistrat avand ca obiect insolventa persoanei fizice, in timp in cazul instantelor unde au fost inregistrate astfel de dosare numarul este extrem de redus, si anume 1, 3 sau maximum 5 dosare intr-un interval de 2 ani. Situatia este similara atat in Bucuresti, cat si in principalele orase din tara, conform informatiilor disponibile noua.

Prin comparatie, numarul societatilor/companiilor in insolventa este incomparabil mai mare. Astfel, dupa cum am aratat intr-un articol anterior, in intervalul 2010-2014 numarul societatilor romanesti care au intrat in insolventa s-a situat la nivelul a aprox. 25.000 de societati/an. In ultimii 3 ani numarul acestora a scazut la aprox. 10.000 / an. La nivel european, conform estimarilor Comisiei Europene din anul 2016, aprox. 200.000 de companii intra in insolventa in fiecare an.

Situatia poate parea paradoxala daca ne raportam doar la numarul persoanelor fizice care au contractat credite pe care nu le mai pot returna. Cel mai probabil numarul extrem de redus al cazurilor de insolventa ale persoanelor fizice este determinat pe de o parte de amanarile succesive ale intrarii in vigoare ale legii si, pe de alta parte, de lipsa de cunoastere din partea publicului a dispozitiilor si modului de aplicare a acestei legi.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică