« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Solicitarea de intervenție a Avocatului Poporului, a Prim-ministrului României și a Ministrului Justiției în ceea ce privește modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului
20.01.2020 | Silvia USCOV

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Silvia Uscov

Silvia Uscov

Luni, 20 ianuarie 2020, am depus o petiție prin care am solicitat Avocatului Poporului, dnei Renate Weber, să se sesizeze din oficiu și să procedeze mai departe la ridicarea unei excepții de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României cu privire la art. 9 alin. 5 și art. 23 alin. 1 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru încălcarea art. 1 alin. 3 și 5, art.  11, art. 20, art. 21 alin. 3, art. 53 și art. 148 alin. 2 și 4 din Constituția României.

Criticile de neconstituționalitate se pot rezuma astfel:

1. În ceea ce privește obligația de raportare (art. 9 alin. 5 din Lege) – ingerința statului în dreptul oricărei persoane de a beneficia de secretul profesional nu întrunește criteriile de proporționalitate deoarece lipsește destinatarul normei (clientul avocatului) de garanția specifică menționată în jurisprudența CEDO, respectiv aceea că organismul de autoreglementare (UNBR) va acționa ca un filtru de protecție al acestui drept.

2. În ceea ce privește obligația de desemnare a unei persoane responsabile în relația cu Oficiul (art. 23 alin. 1 și 4 din Lege) – lipsa de previzibilitate a normei și, în subsidiar, în măsura în care se constată neconstituționalitatea obligației de raportare luând în considerare cele menționate la pct. 1, atunci devine caducă acestă obligație.

Această petiție adresată Avocatului Poporului, care cuprinde toate argumentele legislative și jurisprudențiale, poate fi consultată AICI.

La petiția înaintată Avocatului Poporului am atașat și lista de semnături online, care cuprinde semnături ale avocaților din toată țara, dar și ale magistraților, ale celorlalte profesii juridice, ale profesorilor și studenților de la facultățile de Drept din țară, precum și ale membrilor societății civile.

Vă invit să vă alăturați demersului nostru, semnând petiția online AICI.

De asemenea, petiția adresată Avocatului Poporului a fost înaintată și următorilor:
– Uniunea Națională a Barourilor din România (unbr@unbr.ro)
– Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (secretariat@unnpr.ro)
– Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România (uniune@executori.ro)
– Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban (pm@gov.ro)
– Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu (ministru@just.ro)

În ceea ce privește Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban, și Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu, am solicitat luarea măsurilor necesare pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență sau înaintarea unui proiect de lege ce urmează a fi adoptat în procedură de urgență de către Parlamentul României în vederea aducerii Legii nr. 129/2019 în conformitate cu prevederile constituționale.

:: Dovada transmiterii petiției Avocatului Poporului
:: Dovada transmiterii petiției prim-ministrului și Ministrului Justiției
:: Dovada transmiterii petiției Uniunilor profesiilor liberale

Avocat Silvia Uscov
Managing Partner USCOV | Attorneys at law

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Drept penal, Executori judecătorești, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD