Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Solicitarea de intervenție a Avocatului Poporului, a Prim-ministrului României și a Ministrului Justiției în ceea ce privește modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului
20.01.2020 | Silvia USCOV

Silvia Uscov

Silvia Uscov

Luni, 20 ianuarie 2020, am depus o petiție prin care am solicitat Avocatului Poporului, dnei Renate Weber, să se sesizeze din oficiu și să procedeze mai departe la ridicarea unei excepții de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României cu privire la art. 9 alin. 5 și art. 23 alin. 1 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru încălcarea art. 1 alin. 3 și 5, art.  11, art. 20, art. 21 alin. 3, art. 53 și art. 148 alin. 2 și 4 din Constituția României.

Criticile de neconstituționalitate se pot rezuma astfel:

1. În ceea ce privește obligația de raportare (art. 9 alin. 5 din Lege) – ingerința statului în dreptul oricărei persoane de a beneficia de secretul profesional nu întrunește criteriile de proporționalitate deoarece lipsește destinatarul normei (clientul avocatului) de garanția specifică menționată în jurisprudența CEDO, respectiv aceea că organismul de autoreglementare (UNBR) va acționa ca un filtru de protecție al acestui drept.

2. În ceea ce privește obligația de desemnare a unei persoane responsabile în relația cu Oficiul (art. 23 alin. 1 și 4 din Lege) – lipsa de previzibilitate a normei și, în subsidiar, în măsura în care se constată neconstituționalitatea obligației de raportare luând în considerare cele menționate la pct. 1, atunci devine caducă acestă obligație.

Această petiție adresată Avocatului Poporului, care cuprinde toate argumentele legislative și jurisprudențiale, poate fi consultată AICI.

La petiția înaintată Avocatului Poporului am atașat și lista de semnături online, care cuprinde semnături ale avocaților din toată țara, dar și ale magistraților, ale celorlalte profesii juridice, ale profesorilor și studenților de la facultățile de Drept din țară, precum și ale membrilor societății civile.

Vă invit să vă alăturați demersului nostru, semnând petiția online AICI.

De asemenea, petiția adresată Avocatului Poporului a fost înaintată și următorilor:
– Uniunea Națională a Barourilor din România (unbr@unbr.ro)
– Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (secretariat@unnpr.ro)
– Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România (uniune@executori.ro)
– Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban (pm@gov.ro)
– Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu (ministru@just.ro)

În ceea ce privește Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban, și Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu, am solicitat luarea măsurilor necesare pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență sau înaintarea unui proiect de lege ce urmează a fi adoptat în procedură de urgență de către Parlamentul României în vederea aducerii Legii nr. 129/2019 în conformitate cu prevederile constituționale.

:: Dovada transmiterii petiției Avocatului Poporului
:: Dovada transmiterii petiției prim-ministrului și Ministrului Justiției
:: Dovada transmiterii petiției Uniunilor profesiilor liberale

Avocat Silvia Uscov
Managing Partner USCOV | Attorneys at law


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.