Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Solicitarea de intervenție a Avocatului Poporului, a Prim-ministrului României și a Ministrului Justiției în ceea ce privește modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului


20 ianuarie 2020 | Silvia USCOV

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, SELECTED
Silvia Uscov

Silvia Uscov

Luni, 20 ianuarie 2020, am depus o petiție prin care am solicitat Avocatului Poporului, dnei Renate Weber, să se sesizeze din oficiu și să procedeze mai departe la ridicarea unei excepții de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României cu privire la art. 9 alin. 5 și art. 23 alin. 1 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru încălcarea art. 1 alin. 3 și 5, art.  11, art. 20, art. 21 alin. 3, art. 53 și art. 148 alin. 2 și 4 din Constituția României.

Criticile de neconstituționalitate se pot rezuma astfel:

1. În ceea ce privește obligația de raportare (art. 9 alin. 5 din Lege) – ingerința statului în dreptul oricărei persoane de a beneficia de secretul profesional nu întrunește criteriile de proporționalitate deoarece lipsește destinatarul normei (clientul avocatului) de garanția specifică menționată în jurisprudența CEDO, respectiv aceea că organismul de autoreglementare (UNBR) va acționa ca un filtru de protecție al acestui drept.

2. În ceea ce privește obligația de desemnare a unei persoane responsabile în relația cu Oficiul (art. 23 alin. 1 și 4 din Lege) – lipsa de previzibilitate a normei și, în subsidiar, în măsura în care se constată neconstituționalitatea obligației de raportare luând în considerare cele menționate la pct. 1, atunci devine caducă acestă obligație.

Această petiție adresată Avocatului Poporului, care cuprinde toate argumentele legislative și jurisprudențiale, poate fi consultată AICI.

La petiția înaintată Avocatului Poporului am atașat și lista de semnături online, care cuprinde semnături ale avocaților din toată țara, dar și ale magistraților, ale celorlalte profesii juridice, ale profesorilor și studenților de la facultățile de Drept din țară, precum și ale membrilor societății civile.

Vă invit să vă alăturați demersului nostru, semnând petiția online AICI.

De asemenea, petiția adresată Avocatului Poporului a fost înaintată și următorilor:
– Uniunea Națională a Barourilor din România (unbr@unbr.ro)
– Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (secretariat@unnpr.ro)
– Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România (uniune@executori.ro)
– Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban (pm@gov.ro)
– Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu (ministru@just.ro)

În ceea ce privește Prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban, și Ministrul Justiției, dl. Cătălin Marian Predoiu, am solicitat luarea măsurilor necesare pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență sau înaintarea unui proiect de lege ce urmează a fi adoptat în procedură de urgență de către Parlamentul României în vederea aducerii Legii nr. 129/2019 în conformitate cu prevederile constituționale.

:: Dovada transmiterii petiției Avocatului Poporului
:: Dovada transmiterii petiției prim-ministrului și Ministrului Justiției
:: Dovada transmiterii petiției Uniunilor profesiilor liberale

Avocat Silvia Uscov
Managing Partner USCOV | Attorneys at law

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică