Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Concluziile Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Iași
21.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 21 ianuarie 2020, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Iaşi, convocată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul dispoziţiilor înscrise în art. 50 alin. 4) și art. 51 lit. d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având ca ordine de zi Formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor, a hotărât următoarele, potrivit unui comunicat:

Respingerea propunerii de abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a judecătorilor.

Consideră că în cazul adoptării actului normativ, în forma publicată, este necesară o reacţie promptă pentru apărarea valorilor şi principiilor ce guvernează o justiţie independentă din partea instanţei. Stabilește că este necesar, în cazul adoptării actului normativ, să fie sesizată Curtea Constituţională pentru constatarea unui conflict de natură constituțională între puterea judecătorească și puterea legislativă, în temeiul art. 146 lit. e) din Constituţie, având în vedere încălcarea directă a deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale. Subliniază necesitatea primordială a respectării principiilor ce guvernează funcţionarea statului de drept, ca axă fundamentală a statului român, potrivit art. 1 alin. (3) din Constituţie. Îşi manifestă îngrijorarea generală, în mod public, în raport de modalitatea de desfăşurare a procesului legislativ în România, privind încălcarea directă şi flagrantă a deciziilor definitive ale Curţii Constituţionale. Atrage atenţia că adoptarea proiectului de act normativ, în forma prezentată, aduce atingere în mod direct și vădit principiilor constituţionale referitoare la independenţa si inamovibilitatea judecătorilor consacrate de art. 124 alin. (3) şi art. 125 alin. (1) din Constituţie şi de art. 6 alin. (1) CEDO. Subliniază că potrivit art. 1 alin. (4) din Constituţie statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale, iar adoptarea actului normativ ar încălca însăși esenţa acestui principiu. Subliniază necesitatea unui efort unitar şi deplin pentru reafirmarea socială, a drepturilor magistraţilor,  în parametrii reali si obiectivi, pornind de la izvoarele acestora, ce ţin, în special, de garanţiile intrinseci unei justiţii  independente, în contraponderea unei campanii publice permanente şi ostile, cu tendinţe vădit defăimătoare şi separatiste social. Susține poziția corpului profesional al grefierilor de menținere a pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea.

Stabilește declanșarea unor forme de protest, sub forma purtării unei banderole albe în perioada 21-26 ianuarie 2020 și, începând cu data de 27 ianuarie 2020, a suspendării judecării cauzelor, cu excepția cauzelor urgente, astfel cum sunt stabilite prin lege și prin hotărârile Colegiului de conducere al Curții de Apel Iași privind organizarea activității instanței în perioada vacanței judecătorești.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti