Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Insolvență SELECTED

CITR: Modernizarea prin investiții – șansa creșterii calității serviciilor de termoficare la nivel național

22 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro

Reorganizarea CET Constanța, model de bune practici pentru CET-urile locale

CET Constanța încheie prima etapă a procesului de modernizare a rețelei de transport a energiei termice în doar 6 luni de la deschiderea procedurii de insolvență. Societatea a transferat, sub coordonarea CITR, rețeaua primară de transport de energie termică din patrimoniul său în proprietatea Primăriei Constanța. Soluția de separare a producției de transportul agentului termic, propusă de CITR împreună cu reprezentanții companiei și adoptată cu suportul Primăriei Municipiului Constanța, face parte din strategia de creare a unui sistem centralizat de termoficare modern pentru municipiu. Odată cu această schimbare, rețeaua de termoficare va deveni eligibilă pentru finanțarea din fonduri publice naționale și europene în vederea modernizării, accesul la aceste fonduri fiind permis doar autorităților locale.

Adrian Lotrean, Senior Partner CITR:„Încă de la preluarea în portofoliu ne-am propus trei obiective majore: modernizarea, eficientizarea platformei de producție și furnizarea agentului termic fără întreruperi. Transferul rețelei primare de transport este un prim pas pentru asigurarea de servicii îmbunătățite pentru consumatori, prin accesarea finanțării și realizarea investițiilor de modernizare. Experiența noastră în restructurarea companiilor din energie ne ajută să identificăm rapid soluții specifice de redresare, care se pot transforma apoi în exemple de bune practici.”

Rețeaua termică de transport a Municipiului Constanța, asemenea celorlalte componente ale sistemului de termoficare de la nivel național, are o vechime de 35-49 de ani și nu mai asigură condițiile tehnice corespunzătoare cerințelor actuale ale consumatorilor. Nivelul pierderilor de energie termică a atins în ultimii ani o creștere de la 18% la cca. 28% – pe fondul coroziunii și degradării izolației termice sau lipsei acesteia în zonele supraterane, dar și din cauza supradimensionării față de cerințele actuale – un trend în creștere în ceea ce privește sistemele de termoficare la nivel național.

Dan Deaconescu, Administrator Special CET Constanța:„Soluția identificată de echipa noastră împreună cu CITR și cu autoritățile publice locale vine atât în sprijinul restructurării CET Constanța, a cărei existență este esențială pentru consumatori, cât și în sprijinul modernizării serviciilor de termoficare în ansamblul lor. Este o decizie mult așteptată de către consumatori, care își găsește astăzi locul în strategia municipală. Suntem încrezători că având alături un partener ca CITR, cu experiență de 20 de ani, vom găsi soluții pentru problemele companiei.”

Transferul rețelei primare de transport a energiei termice va conduce la o restructurare operațională, reducerea costurilor și diminuarea pierderilor societății Electrocentrale Constanța SA. Viziunea administratorului judiciar al companiei este ca veniturile provenite din energia termică livrată de către CET Constanța să acopere costurile de producție ale societății.

În cadrul strategiei de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța pentru următorii 20 de ani sunt prevăzute investiții în surse de producere a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență care vor fi implementate în incinta CET Palas. Investițiile vor avea ca efecte reducerea impactului asupra mediului prin diminuarea emisiilor poluante, scăderea prețului energiei termice și diminuarea numărului de consumatori care aleg sistemele de încălzire individuale, bazate pe centrale termice proprii.

Problemele sistemului centralizat de termoficare din România

Ultimii 20 de ani au însemnat investiții minime în sistemul centralizat de energie termică, iar capacitățile de producție depășite tehnologic generează costuri de operare crescute pentru sistem și consumatori. Conform experților, sistemul centralizat de termoficare este principala soluție sustenabilă pentru furnizarea acestor servicii, dar și un instrument strategic în sistemul energetic european. Cu toate astea, numărul localităților conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a scăzut cu aproximativ 78% din 1989 până în 2014, ajungând la 70 de localități la nivel național[1].

Lipsa investițiilor, scăderea calității serviciilor, creșterea costurilor de producție și întreruperile frecvente reprezintă principalele cauze ale transferului consumatorilor din sistemul centralizat în cel descentralizat, cu impact semnificativ pentru sănătatea mediului înconjurător.

Restructurarea acestor companii ar putea fi realizată prin investiții în sistemul de producție, transport și distribuție prin accesarea de fonduri europene, adoptarea unei politici responsabile a autorităților de susținere a sistemelor centralizate de producție și încurajarea integrării pe verticală a producătorilor de gaz pentru a investi în capacități de producție a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare.

Anul acesta, serviciile centralizate de termoficare pot accesa programele de finanțare din cadrul Programului Termoficare aprobat prin Ordinul Comun nr. 3.194/1084/3734/2019 sau prin Axa 7 a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare, adoptate de Guvernul României.


[1] Disponibil aici.


Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership