Concluziile Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Specializat Argeş
22.01.2020 | JURIDICE.ro

Marți, 21 ianuarie 2020,potrivit unui comunicat, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Specializat Argeş, convocată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, conform art. 50 alin. (4) şi art. 51 lit. d) din Legea 304/2004 şi având cvorumul prevăzut de art. 17 alin.( 9) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii,
Luând în discuţie iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor,
În urma dezbaterilor, cu unanimitate,
H O T Ă R Ă Ş T E:
Articol unic.
Adoptă următoarele:
Judecătorii din cadrul Tribunalului Specializat Argeş iau act cu maximă îngrijorare de intenţia puterilor executivă şi legislativă de a abroga dispoziţiile legale privind pensiile de serviciu ale magistraţilor, contrar jurisprudenţei constituţionale, obligatorie pentru toţi subiecţii de drept, cu atât mai mult cu cât această intenţie de a încălca dispoziţiile art. 1 alin.(3) şi art. 124 alin.(3) din Constituţia României, astfel cum acestea au fost interpretate prin jurisprudenţa Curţii Constituționale, vine de la cei mai importanți actori ai spectrului politic și constituțional : Guvernul și Parlamentul.
Judecătorilor li se încredinţează puteri şi operează în sfere care afectează chiar esenţa vieţii oamenilor. Puterile încredinţate judecătorilor nu sunt supuse doar legilor interne, ca expresie a voinţei naţiunii, dar şi principiilor dreptului şi justiţiei internaţionale aşa cum sunt recunoscute în societăţile democratice moderne (a se vedea Directivele nr. 86/378/CEE şi nr. 96/97/CEE, Politica salarială a UE privind judecătorii CJUE).
Scopul pentru care aceste puteri sunt încredinţate judecătorilor este să le permită să administreze justiţia prin aplicarea legii, independența justiției fiind garanție a faptului că aceasta este administrată liberă de orice influență, totodată o garanţie a existenţei statului de drept, esenţială pentru funcţionarea acestuia.
Prin DECIZIA Nr.262 pronunţată de Curtea Constituțională a României în data de 5 mai 2016, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, publicată în Monitorul Oficial nr.385 din 20.05.2016, s-a statuat cu valoare de principiu că „ … independența justiției include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților. În concluzie, Curtea a constatat că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, inclusiv a celor care desfășoară activitatea profesională în cadrul Curții Constituționale, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”. Aceleaşi argumente se regăsesc şi în Deciziile nr. 20/2000 şi nr. 873/2010 ale Curţii Constituţionale .
În concluzie, este imperativ ca puterea legislativă și puterea executivă să asigure respectarea obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată.