Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
6 comentarii

CSM a organizat Conferința de lansare a Îndrumarului de bune practici privind activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul social media/platformele online


23 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 23 ianuarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că a organizat în data de 20 ianuarie 2020, la București, conferința de lansare a Îndrumarului de bune practici privind activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul social media/platformele online elaborat în cadrul proiectului TAEJ- Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului, potrivit unui comunicat.

În cadrul conferinței, jud. Evelina Oprina, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii și managerul proiectului, a subliniat faptul că judecătorii și procurorii trebuie să dovedească echilibru și cumpătare atunci când postează pe rețelele de socializare, întrucât opiniile lor influențează percepția societății asupra sistemului judiciar, fiind datori să se abțină de la manifestări care le-ar știrbi autoritatea profesională, care le-ar impieta o judecată dreaptă și corectă, arătând totodată că magistrații ar trebui să fie conștienți de consecințele pe care activitățile lor extraprofesionale le au în privința modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Nicoleta Ţînţ, a atras atenția asupra faptului că activitatea magistraților în spațiul social media este mai complexă decât pare, existând situații, de-a lungul timpului, în care magistrații au fost percepuți de către colegi sau de către opinia publică drept părtinitori sau supuși unor influențe exterioare în urma modului în care au ales să se exprime în social media. De asemenea, președintele Consiliului a subliniat că asigurarea independenței justiției nu este un concept abstract, ci o necesitate concretă, la care fiecare dintre magistrați are datoria să contribuie, analizând-și şi ajustându-și propriul comportament, atitudinea și exprimarea nu doar în interacțiunea pe care activitatea profesională o presupune, ci și în cea virtuală.

Jud. Adrian Emil Hancaş, reprezentând Înalta Curte de Casație și Justiție, a arătat că prezența magistraților în social media dovedește că aceștia sunt ancorați în realitate și înțeleg ce se întâmplă în jur, iar Îndrumarul este deosebit de util pentru înlăturarea oricăror confuzii în utilizarea rețelelor de socializare și uniformizarea comportamentului magistraților în cadrul acestor platforme, adresând totodată un îndemn spre echilibru şi prudență.

Jud. Lucian Netejoru, inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, prin alocuțiunea adresată și-a exprimat convingerea că realitatea ultimilor ani a demonstrat faptul că folosirea rețelelor de comunicare, inclusiv la nivel instituțional, a devenit o necesitate, iar Îndrumarul adoptat de către Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă, în opinia sa, cel mai consistent demers în prevenirea apariției unor situații de natura abaterilor disciplinare vizând activitatea în social media a judecătorilor şi procurorilor.

Jud. Cristina Rotaru Radu, directorul Institutului Național al Magistraturii, a întărit necesitatea și importanța Îndrumarului de bune practici privind activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul social media/platformele online pentru viitorii magistrați, asigurând Consiliul Superior al Magistraturii de întregul aport al Institutului în derularea proiectului.

Jud. Andrei-Dorin Băncilă, directorul Școlii Naționale de Grefieri, a subliniat faptul că Îndrumarul realizează un just echilibru între libertatea de exprimare şi restricțiile pe care statutul magistratului le impune, fiind un instrument pe care realitatea l-a dovedit a fi necesar și deosebit de util.

Aprecieri cu privire la inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii în adoptarea Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media şi conținutului acestuia a transmis și av. Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

La conferință au participat atât reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi judecători şi procurori, alături de reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar. Principalele teme abordate în cadrul evenimentului de către experți au fost:
– Deontologia magistratului şi social media
– Importanța reglementării utilizării rețelelor de socializare de către judecători şi procurori
– Provocările etice ale social media pentru sistemul judiciar
– Comunicarea instituțională în cadrul autorității judecătorești în social media
– Specificități în comunicarea magistraților pe rețelele sociale
– Comunicarea nonverbală a magistratului în social media.

Fotografii de la eveniment pot fi accesate aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii