Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ÎCCJ. Medic pediatru. Ucidere din culpă
06.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că recursul în casație nu poate cenzura situaţia de fapt, limitându-se doar la verificarea respectării legii de către instanţa a cărei hotărâre a fost atacată sub aspectul soluţionării cauzei prin aplicarea şi interpretarea corectă a legii. În speță, instanța supremă a considerat că pentru a verifica dacă inculpatul B. a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală se va avea în vedere situaţia de fapt deja stabilită de instanţa de apel, care nu poate fi schimbată, având caracter definitiv: astfel, inculpatul B., la data de 17 decembrie 2011, medic de gardă în cadrul Spitalului de pediatrie Bacău, secţia Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, s-a substituit medicului de gardă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, a examinat victima i-a recomandat doar tratament oftalmologic, nu şi tratament antirabic, astfel cum impunea Ordinul nr. 1706/2007 iar, ulterior a permis pacientei să părăsească unitatea de primiri-urgenţe fără acordul final al medicului responsabil de tură din UPU şi, fără asigurarea unui tratament specific pentru boli infecţioase. Înalta Curte a considerat că sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracţiunii de ucidere din culpă constând în conduita ilicită a inculpatului, materializată în încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative care reglementează conduita actului medical la Serviciul de primiri urgenţe și care a avut drept rezultat decesul victimei D. (Decizia nr. 49/RC din 13 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti